Türkmenistan, Çin'e 3,5 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti

Vanası 14 Aralık 2009'da törenle açılan Türkmenistan-Çin doğal gaz boru hattı ile bu ülkeye sevk edilen doğal gazın miktarı, 3.5 milyar metreküpe ulaş

Vanası 14 Aralık 2009'da törenle açılan Türkmenistan-Çin doğal gaz boru hattı ile bu ülkeye sevk edilen doğal gazın miktarı, 3.5 milyar metreküpe ulaştı. Türkmenistan, bir yılda Çin'e 3,5 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti.

Çin'in Ulusal Petrol-Gaz şirketinden (CNPC) yapılan açıklamaya göre, Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin doğal gaz boru hattıyla Çin'e ulaşan doğal gazın 3,5 milyar metreküpü aştığı kaydedildi. Çin şirketi, önümüzdeki yıl Türkmenistan'dan 13 milyar metreküp doğalgaz ithal etmeyi hedefliyor.

Türkmenistan, Çin'e ihraç ettiği doğalgazın miktarını arttırmak amacıyla yeni yatırıma imza attı. Temmuz ayında Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkenin doğusundaki Lebap vilayetinde yeni doğalgaz kompresör santralinin açılışını yapmıştı. Lebap'ın Hocambaz ilçesindeki Bagtıyarlık mevkiinde açılışı yapılan santralin devreye girmesiyle Türkmenistan'ın Çin'e yaptığı gaz ihracatını önemli ölçüde arttırıldı. 132 milyon Euro'ya inşa edilen santral, günlük 60 milyon metreküp doğalgazı Türkmenistan-Çin boru hattıyla Çin'e gönderilmesine imkan sağlıyor. 70,5 MW'lık toplam güç kapasiteli santralin yıllık kapasitesinin 21 milyar metreküp doğalgazın yeniden işlenerek, Türkmenistan-Çin boru hattına sevk edilmesi öngörülüyor.

Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattının hizmete açıldığı 14 Aralık günü, Türkmenistan'da petrolgaz ve jeoloji çalışanları günü olarak kutlanıyor. İki gün önce bu bayram büyük coşkuyla kutlandı. Petrolgaz ve jeoloji çalışanlarının günü dolaysıyla kutlama mesajı yayınlayan Berdimuhamedov; "14 Aralık günü Türkmenistan'ın tarihine büyük bir başarı olarak girdi. Ondan dolayı bu günü Petrolgaz ve jeoloji çalışanları günü olarak kutlamaya karar verdik." diye belirtti.

Türkmenistan-Çin doğal gaz boru hattı, 14 Aralık tarihinde Türkmenistan, Çin, Özbekistan ve Kazakistan devlet başkanlarının katılımıyla hizmete açılmıştı.

Çin'e 30 yıl boyunca yılda 40 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmeyi hedefleyen Türkmenistan, 2015 yılında boru hattını tam kapasiteye çıkarmayı planlıyor.

Yaklaşık 7 bin kilometre uzunluğundaki doğal gaz boru hattının 184,5 kilometresi Türkmenistan, 490 kilometresi Özbekistan, 1300 kilometresi Kazakistan ve yaklaşık 5 bin kilometrelik kısmı da Çin sınırları içinde yer alıyor.

24,6 trilyon metreküp doğal gaz ve 20,8 milyar ton petrol rezervi bulunduğu tahmin edilen Türkmenistan, Rusya, İran ve Çin'e doğalgaz satıyor.

Öte yandan, Türkmenistan bölgede önemli bir doğalgaz boru hattı projesine de imza atmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde (11 Aralık Cumartesi günü) Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattının hayata geçirilmesi açısından Aşkabat'ta önemli anlaşmalara imza atıldı.