Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği'nden Fiskobirlik Tepkisi

Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, fındık üreticisinin Fiskobirlik tarafından mağdur edildiğini ve yalnız bırakıldığını söyledi.

Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği'nden Fiskobirlik Tepkisi
Beraberinde Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen Albayrak, Fiskobirlik yönetimini eleştirdi. Albayrak, "Dünya fındık üretim tekelini elinde bulunduran ülkemiz, özellikle beş yıldan beri serbest piyasa adına, tedarikçisine milyonlar kazandırırken, üreticisini ezen ve fındığını dalında bıraktıran piyasa anlayışı dünyanın neresinde vardır. Fındığın geleceği, tütün gibi yok edilmek mi istenmektedir ? Fındığın geliri, giderine yetmemekte, üretici bahçesinin bakımını yapamamaktadır. Bu durum fındık bahçelerinin kendiliğinden yok olması anlamına gelmektedir. Tekrar uyarıyoruz, bu kafa ile yakın gelecekte bir kilo fındık dahi bulamayacaklardır. Amacımız, hakkaniyetli bir ortamın en kısa zamanda oluşturularak üreticinin hakkını almasıdır" dedi.
"Fiskobirlik yönetimi 30 bin ton fındık almak için üreticiye çağrı yapmış, işleyip sattıktan sonra bedelini ödeyeceğini belirterek kuruma sahip çıkılmasını istemiş, çözüm arayışı içinde olduklarını, hükümetle görüşmelerini sürdürdüklerini açıklamıştır" diyen Albayrak "Üretici bu çağrıya cevap vermemiş olacak ki, çağrı değiştirilerek, 100 kg beyan, 55-60 kg. fındık verilmesini ve önümüzdeki yıl yapılacak kongreye katılımın sağlanması istenmektedir. Görünen köy klavuz istemez. Fiskobirlik yönetimi üreticiyi değil, koltuklarını düşünmektedir. 3 yıldan beri iş başında bulunanların bulduğu çözüm, tam da kendilerine yakışmaktadır. Delegeyi ayarla sat, sat maaş al, üreticinin borcunu ödeme. Bir taraftan kurumun taşınır, taşınmaz neyi varsa satıp maaş almaya devam edeceksin, öbür taraftan 2006 ürün bedeli alacaklarını yasal yollardan arayan üyelerimize, ana sözleşmenin 58. maddesini öne sürerek dava ve icra yoluyla tahsil talep hakları yoktur ve etik değildir diyeceksin. 3 yıldan beri işlevini yapmamış olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin, sanki ortaklarından fındık almış, depolanmış ve buna bağlı işleri eksiksiz yapmış gibi harcamalar devam ettirmektedirler" şeklinde konuştu.