Sınırdaki Kuyruk Çilesine Ceza Da Eklendi

Türkiye'de artan akaryakıt fiyatları Suriyeli yetkilileri harekete geçirdi

Sınırdaki Kuyruk Çilesine Ceza Da Eklendi
Türkiye'de artan akaryakıt fiyatları Suriyeli yetkilileri harekete geçirdi. Arap ülkelerindeki düşük akaryakıt fiyatlarından dolayı sınır kapılarında hareketlilik hızlandı. Türkiye'den, gideceği mesafe kadar akaryakıt alan Türk şoförler, depolarını Arap ülkelerinde tamamen dolduruyorlar. Bu uygulamaya tedbir alan Suriyeli yetkililer, hem akaryakıtı satıp hem de limit uygulaması yapınca cezaların ardı arkası kesilmiyor.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçen Türk sürücüler, ucuz benzinden eskisi gibi yararlanamıyor. Suriye, Türkiye'den geçen taksilere 20 litre, Termokingli TIR'lara 600 litre, kasalı araçlara ise 400 litre limit koydu. Suriyeli sınır görevlileri, limiti aşan Türk şoförlere ölçüm yaparak her litre için 18 dolar ceza yazıyorlar.

"TÜRKİYE'DE AKARYAKIT PAHALI, SURİYEDE CEZA YÜKSEK"
Hatay-Suriye arasında Cilvegözü Sınır Kapısı'nı kullanarak taşımacılık yapan Türk şoför Hüseyin Saçar, Suriye'den akaryakıt alanların bilinçli olarak temiz akaryakıt almadıklarını belirterek, kaçak akaryakıtın araçlara zarar verdiğini, buna rağmen Türkiye'de artan akaryakıt fiyatları sebebiyle araca zarar vereceğini bile bile alanların sayısının çok olduğunu söyledi. Saçar, "Cilvegözü Sınır Kapısı'nda denetimler arttı ve kapılarda sürekli ölçümler yapılıyor. Verilen limitin üzerinde deposuna akaryakıt
koyanlara, litre başına 18 dolar ceza kesiliyor. Türkiye'de akaryakıt pahalı fakat Suriye'de de verilen cezalar çok yüksek" dedi.
Özellikle son 3 gündür gerek taksilere gerekse TIR'lara büyük cezalar kesildiğini söyleyen bir başka Türk şoförü Abdurrahman Zaimoğlu da gözlerinin önünde 3 araca, araç başına 12 bin 500 dolar ceza kesildiğini dile getirdi.
Suriyelilerin ceza kesmek için limit uygulamasındaki ölçümleri kasıtlı olarak yüksek çıkardıklarını iddia eden Ahmet Aytek ise "Limit uygulamasında, sırf ceza kesmek için bilerek ölçüyü fazla tutuyorlar. Bizler Türk şoförler olarak bizlere tanınan haklarımızı biliyoruz. Kasalı araçlarda 400 litre, termokinli araçlarda ise 600 litre hakkımız var. Biz bu kurala uyuyoruz fakat limit uygulamasındaki ölçümlerde 10-15 litre fazla çıkarıyorlar. Bu nedenle her litre için 18 dolar ceza veriyoruz" diye konuştu.

SINIR KAPISINDA SİSTEM ÇÖKTÜ, KUYRUKLAR UZADI
Hatay'ın Reyhanlı İlçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki sistemin çökmesi sonucu oluşan araç kuyruğu bugün de uzayıp gitti. Önceki gün sıraya giren şoförlerin çoğu halen sınır kapısında geçiş bekliyor.
Uzayıp giden TIR kuyruğuna Suriye'nin ısrarla sürdürdüğü konvoy uygulamasının neden olduğunu vurgulayan Türk şoför Hüseyin Yıldız, "400-500 araç olmadan Suriye'den çıkışa izin vermiyorlar. Özellikle bekletiliyoruz. Yani beklemelerin bir nedeni yok. Her 2 tarafta sistem çökmeleri yaşanınca bekleme süremiz uzayıp gidiyor. Yükümüz yaş sebze ve meyve; şirketlerin zararı büyük" dedi.
Türk şoförlerden Ahmet Şanverdi ise uzun bekleme sürelerinde yorulan araç sürücülerinin, konvoy uygulaması nedeniyle 300-400 aracın bir anda trafiğe çıktığı Suriye'de büyük kazalar yaptıklarını söyledi.
Türkiye'deki diğer sınır kapılarında Termokingli araçların sıraya diğer araçlardan ayrı girdiğini ancak sadece Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bu tür ayrıma gidilmediğini ifade eden Türk şoförlerden Mahmut Yılmaz da Termokingli araçlarda gıda taşımacılığı yapıldığını; dolayısıyla bozulma riski taşıdıklarını bildirdi. Termokingli araçların bekleme süresi uzadıkça masrafının daha da arttığını belirten Yılmaz, Termokingli araçlarda bozulma riskinin yanı sıra, 24 saate varan beklemelerde 80-90 litre fazladan
akaryakıt harcandığını ifade etti.