İstanbul'u internet üssü yapacak proje 5 ülke arasında imzalandı

İstanbul'u dünyanın yeni internet üssü yapacak proje imzalandı. Doğu'yu Batı'ya bağlayan 1 milyar liralık fiber yatırımla 2 milyar insan kesintisiz in

İstanbul'u dünyanın yeni internet üssü yapacak proje imzalandı. Doğu'yu Batı'ya bağlayan 1 milyar liralık fiber yatırımla 2 milyar insan kesintisiz internete kavuşacak. Türkiye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Suriye'nin yer aldığı projeyi değerlendiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "2 milyarlık bir nüfusa hizmet edecek. Bu Türkiye'nin kardeş Arap dünyasıyla son günlerde geliştirdiği ekonomik ilişkilerin iletişim alt yapısını güçlendirilmesiyle daha da ileriye taşınması anlamanı geliyor." dedi.

Turkcell'in grup şirketi Superonline'in da aralarında bulunduğu 7 telekom operatörü, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Füceyre kentinden İstanbul'a uzanacak projeye imza attı. Hilton Otel'de düzenlenen imza töreni öncesi konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projeyle bölgesel işbirliğinin önemli bir adımının atıldığını söyledi. İletişim ağlarının bölge ülkeler arasında yaygınlaştırılmasının ülkelerin refahına katkı sağlayacağını belirten Yıldırım, kültürel işbirliklerinin de gelişeceğinin altını çizdi. "İletişim otoyolları ne katar geniş olursa içinden nakledilen bilgiler o kadar fazla olacak, bölgede yaşayan insanların birbiriyle iletişimi daha da gelişecektir." diyen Yıldırım, uluslar ve milletlerin birbirine daha da yakınlaşacağını dile getirdi.

İletişimde gelişmenin şartı olan genişbanta çok önem verdiklerini söyleyen Yıldırım, internet alt yapısının yüzde 90'ını oluşturan genişbanta ayrıca mobil genişbantı ilave ettiklerini aktardı. Türkiye'nin 2003 yılında dışarıya çıkış kapasitesi 1 cigabitten bugün 545 bin cigabite çıkarıldığını ifade eden Yıldırım, yeni projeyle Türkiye'nin tarihi ve coğrafi sorumluluğunu yerine getirdiğini aktardı. Türkiye'nin tarihte tüm dünyaya baharat ve ipek yollarıyla hizmet verdiğini şimdi bu konumunu hızlı tren hatları, enerji koridorları ve internet otobanlarıyla devam ettirdiğini de kaydetti.

KABLOLAR KOPSA DA İNTERNETE DEVAM

Döşenecek yeni hattın yedeklemeli olduğunu kaydeden Binali Yıldırım, "Bu iletişim hatlarının yedeklemesi olmazsa çok büyük bir kaosa sebep olabilir. Bundan 4-5 yıl önce bir kablo koptu Akdeniz çanağındaki 23 ülkede iletişim kesildi bu 1 hafta sürdü. Türkiye dahil, Balkanlar, Kafkaslar internetsiz kaldı. Denize kablo atarsınız ama herhangi bir şekilde deprem ve felaket sonuncunda hatlar kopsa çok büyük sıkıntı çekersiniz." ifadelerini kullandı. Bütün ülkelerin internet otobanlarını yoğun bir şekilde kullanmaya başladığını dile getiren Ulaştırma Bakanı, "Havadan ve karadan bulabildiğimiz her yere iletişim hatlarını güçlendirmemiz lazım." dedi.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise projeyle İstanbul'un yeni internet üssü olmasını planladıklarını dile getirdi. RCN Projesi Konsorsiyum Başkanı Ali Amiri, Ortadoğu'daki internet kullanıcılarını 2011 yılının ikinci yarısından itibaren yeni fiber alt yapıyı kullanmaya davet etti.

Konuşmaların ardından 5 ülkeden 7 telekom operatörü ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer tarafından fiber internet anlaşması imzalandı.