Dicle Kalkınma Ajansı bölge planı Şırnak çalıştayı yapıldı

Dicle Kalkınma Ajansı(DİKA) bölge planı Şırnak çalıştayı Şırnak Ticaret ve Sanayi odası konferans salonunda yapıldı.

Şırnak'taki kamu kurum amirler

Dicle Kalkınma Ajansı(DİKA) bölge planı Şırnak çalıştayı Şırnak Ticaret ve Sanayi odası konferans salonunda yapıldı.

Şırnak'taki kamu kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği Bölge Planı Şırnak Çalıştay'ı Şırnak Vali Yardımcısı Turgay İlhan'ın başkanlığında yapıldı.

Moderatörlüğünü Uğur Ersoy'un yaptığı çalıştayda DİKA Araştırma, Strateji Geliştirme ve Programlama Birim Başkanı Çiçek Şahin ile DİKA Şırnak Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Kıvanç Amber sunum yaptı. DİKA Araştırma, Strateji Geliştirme ve Programlama Birim Başkanı Çiçek Şahin, DİKA'nın kuruluşu ve yapısı hakkında bilgi verdi.

Çalıştay'ın amacı hakkında bilgi veren Moderatör Uğur Ersoy, şöyle konuştu: "DİKA'daki arkadaşlarımız TÜİK'in resmi bakanlıkların istatistiklerini topladı. Sonra bu istatistikler ne kadar doğrudur ne kadar tutarlıdır öğrenmek için saha çalışmalarına başladı. Yatırım ortamı ile ilgili bir anket yapıldı. Buradan da bir takım veriler alındı. Resmi olarak buradan elde ettikleri verileri Devlet Planlama Teşkilatına bölge planı olarak gönderecekler. Bu bölge planı bölgenin stratejik önceliklerini dikkate alarak kaynakmı destek tahsisi mi yapılacak, dolayısıyla çok önemli bir şey yapılıyor. Ama bugüne kadar pek alışık olmayan biçimde eskiden merkezden buraya doğru yapılıyordu. Bizim burada yapmaya çalıştığımız şey eğer bölgeye bir destek yapılacaksa hakikaten bölgenin ihtiyacının ne olduğunu en çok bölge halkı bildiği için halkın görüşlerinin alınması gerektiğine inanıyoruz. Bunu yapmak bir toplantılık bir iş değildir. Bu toplantı bir başlangıç bundan sonra buradaki herkesten alt gruplar oluşturulacak. Bugün önce hükumet programlarının temel sorunları üzerine bir çalışma yapacağız. Çalıştayda iki temel konu tartışılacak. Bunlardan bir tanesi bölge kalkınmasının ekonomik boyutu bunun altında iki tane alt başlık olacak bunlarda rekabet ve istihdam. İlk kademede sorunları bulmaya çalışıyoruz. İkinci oturumumuzda da bölgenin sosyal boyutunu konuşacağız. Sosyal boyutta da kamu hizmetinin daha etkin ve daha nitelikli yapılması var birde beklenti olan altyapı ile ilgili sosyo-kültür altyapıyı nasıl geliştiririz. Bunlar çok temelleri ile tartışılacak. Daha sonra eğitimle ilgili bir program yapılıyorsa öğrenciler, öğretmenler, Milli Eğitim Müdürü dahil eğitimle ilgili paydaşları toplayıp somut sonuçlara ulaşacağımız çalışmalar yürüteceğiz. Tüm bu çalışmalar bittikten sonra bir operasyonel program olarak DPT'ye sunacağız. 2010-2013 yılları arasındaki stratejik öncelikleri yapılabilir eylemler ve projeler sistemine döndürmek istiyoruz. Sonuçta bugüne kadar hep yukardan aşağıya yapılması gerektiğinin ne olduğu anlatılamaya çalışıldı. Fakat ne yapılmakta olduğu algılanamadı bugüne kadar. Şimdi bunun tersine dönemsi için bu çok önemli bir toplantıdır. Onun için idari teknik mecburiyetler değil insanların gerçekten istek ve beklentilerini anlamak gerekiyor. O zaman beklide ilerde insanlar DİKA'ya para versinler diye değil, 'Bir işe girecem doğru yatırım nedir ne yapılmalıdır?' diye rehberlik destek olmak için gelirler."