Bakan Günay'dan selahattin Demirtaş'a Yanıt Ankara

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "İki dilli yaşam" önerisine tepki göstererek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin bir Anayasa'sı var.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "İki dilli yaşam" önerisine tepki göstererek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin bir Anayasa'sı var. Anayasa'ya göre devletimizin resmi dili Türkçedir. Bunun ötesinde resmi ortamda başka bir dilin kullanılmasına dönük şu anda yasaların verdiği imkanları zorlamak hiçbirimizin hukuk çerçevesinde hakkı değildir"
Günay, "Tüm Yönleriyle Diyarbakır 2. Sempozyumu"na gelişinde gazetecilerin, Demirtaş'ın dünkü açıklamalarına ilişkin sorularını yanıtladı. 
Türkiye'deki yerel dillerin, yerel kültürlerin yok sayılmaya çalışıldığı, yasakçı ve inkarcı dönemlerin geride bırakıldığını belirten Günay, "Biz uzunca bir süreden bu yana gönüllü yurttaşlık temelini sağlamlaştıracak çoğulcu, katılımcı adımlar atmaya çalışıyoruz" dedi. 
Kürtçenin Anadolu'nun yerli, köklü, eski dillerinden biri olduğunu, unutulmasını ve yok edilmesini istemedikleri gibi gelişip bilinmesini sağlamanın da kendilerinin görevleri arasında bulunduğunu ifade eden Günay, şunları kaydetti: 
"Bu çerçevede bir kamu kanalı uzunca bir süredir Kürtçenin farklı lehçelerinde yayın yapıyor. Biz tiyatro sahnelerinde yerel dillerde oyunlar açıyoruz ama Türkiye Cumhuriyeti'nin bir Anayasa'sı var. Anayasa'ya göre devletimizin resmi dili Türkçedir. Bunun ötesinde resmi ortamda başka bir dilin kullanılmasına dönük şu anda yasaların verdiği imkanları zorlamak hiçbirimizin hukuk çerçevesinde hakkı değildir. Benim gördüğüm kadarıyla arkadaşlarımız da bu gelişmeyi görüyorlar. Bu gelişmeyi iki ikiye konuştuğumuzda bize itiraf ediyor, hatta teşekkürle karşılıyorlar ama kamuoyu önünde bizi aşan bazı adımlar atma ihtiyacı hissediyorlar. Buna Anadolu deyimiyle 'Üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek' gayreti derler. Bu gayrete yardımcı olmayacağız, elbette. Biz yerel kültürlerin, yerel dillerin yok edilmemesi için Anayasa çerçevesinde her şeyi yapıyoruz ve attığımız adımların milletin tümü tarafından anlayışla karşılandığını görüyoruz. Bunun ötesinde zorlamalar kimseye yarar getirmez. Arkadaşlarımızdan bu çerçevede anlayış bekliyoruz."
16.12.2010 10:58:18