Bursa, bugünden itibaren 336 kamera ile izlenecek

Bursa, bugünden itibaren Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi (KGYS) ile 24 saat izlenecek.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Emniyet Müdürü Halil Yılmaz

Bursa, bugünden itibaren Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi (KGYS) ile 24 saat izlenecek.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Emniyet Müdürü Halil Yılmaz ile birlikte Atıcılar Mahallesi'ndeki Eğitim Vadisi'nde bulunan sistemin merkez binasında konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Vali Şahabettin Harput, 13 Mart 2009'da ihaleye gidilerek yapımına başlanan sistemin, polisin görevini yerine getirirken daha verimli ve başarılı olacağını kaydetti. Vali Harput, şehrin asayiş ve trafik yönünden izlenmesi için 130 noktaya 217'si sabit, 119'u ise hareketli olmak üzere toplam 336 kameranın yerleştirildiğini kaydetti. Harput, kamera görüntülerinin, 22 farklı emniyet birimi tarafından canlı olarak ve geriye dönük takip edileceğini bildirdi. Harput, şunları söyledi:

"KGYS Merkezi, 155 ihbar hattına gelen telefon çağrılarına ve sistemin verdiği alarmlara göre, görüntü izlemesi yaparken, 13 polis merkezi, kendi sorumluluk alanlarında meydana gelen olaylarda delil elde etmek amacıyla kameraları 24 saat boyunca canlı takip edecek. 8 emniyet birimi de kendi konularını ilgilendiren olayları takip edecek."

Vali Harput, plaka tanıma sistemi ile kentte ya da başka illerde adli olaylara karışan araçlar ile çalıntı otoların anında tespit edileceğini aktardı. Harput, kırmızı ışık ve trafik kuralları ihlallerinin adreslere fotoğrafları ile birlikte postalanacağını söyledi.

Sistem ile ekip otolarının da eşzamanlı izleneceğine dikkat çeken Vali Harput, kameraya yakalanan kişilerin anında suç verilerine ulaşılarak işlem yapılabileceğini ifade etti. Harput, bu sayede masum vatandaşların polis merkezine götürülerek mağdur edilmesinin de önleneceğini dile getirdi. Bursa KGYS projesinin en önemli özelliğinin, yüksek çözünürlüklü kamera görüntülerinin akıllı yazılımla birleştirilerek görüntü analizi sunması olduğunun altını çizen Vali Harput, "KGYS merkezine gelen görüntüler belli bir süre saklanacak. Bu yönüyle özel hayatın gizliliğine ve kişisel verilerin kayıt altına alınmasında hassas davranılacak. Ayrıca, operatörlerin özel hayatla ilgili görüntü almasını engellemek için mahrem yerlerde perdeleme yapılacak." dedi.

Projenin iletişim altyapısının, 12 Haziran 2009'da Turkcell şirketinin altyapı firması olan Superonline ile Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü arasında imzalandığını anlatan Vali Harput, sözlerini şöyle sürdürdü: "İmzalanan protokol ile KGYS Bursa Projesi kapsamında tüm emniyet birimleri ve kamera noktalarına kadar toplam 362 kilometre kazı yapılarak 33 milyon TL'ye mal olacak çalışma bedelsiz olarak sağlandı. Bu protokol ile firma 10 yıl boyunca altyapının bakımını ücretsiz sağlayacak. Yine hiç bir ücret ödenmeden oluşturulan iletişim altyapısı şayet gerçekleşmeseydi; kamera görüntülerinin izlenebilmesi için yıllık 3 milyon TL iletişim bedeli ödenmek zorunda kalınacaktı. Ayrıca, kurulan altyapı sayesinde daha önce yıllık olarak ödenmekte olan toplam 120 bin 660 TL tutarındaki iletişim gideri de ödenmeyecek."

BURSA MOBESE 17 MİLYON 750 BİN TL'YE MAL OLDU

Vali Şahabettin Harput, KGYS merkez binasının inşaatının 2 Eylül 2009'da başladığını hatırlatarak, "1 milyon 605 bin 626 TL harcanarak 26 Mart 2010 tarihinde binanın geçici kabulü yapıldı. Sistemin faaliyete geçirilmesi için ise gerekli olan KGYS projesin ihalesi ve bina ihalesi olarak toplam 17 milyon 750 bin TL'ye mal oldu." şeklinde konuştu.

Bu konuda özel idarenin yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi ve BTSO'dan da belli katkılar aldıklarını anlatan Vali Harput, ayrıca, Bursa'da acil telefon numaralarını tek numarada birleştirme çalışmasını ise 2011 yılında gerçekleştirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Binayı gezen Vali Şahabettin Harput ve beraberindekiler, çalışmalara ve işleyiş hakkında yetkililerden bilgi aldı.