Baysal'dan Ticaret Odası Toplantıları Açıklaması

Muğla ve bölgesinde faaliyetlerini sürdüren ticaret odalarının her 2 ayda bir düzenli olarak yaptıkları toplantının 16.sı düzenlendi.

Muğla valiliği toplantı salonunda düzenlenen toplantının ayrıntılarını Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal açıkladı. Baysal yaptığı açıklamada; "Gündem maddelerinin ilk madde ise Muğla ticaret borsasının ileri derece de tarım ve seracılık uygulamaları ile ilgili bir sunumu vardı. Bu sunumun içeriği tüm Türkiye'de tarım ve seracılık konularda ki çalışmaların nasıl olması gerektiği konularını içermekteydi. İkinci gündem maddesi ise 5174 sayılı odalar ve borsalar kanunu ile ilgiliydi. Kayıt ücretleri ve yıllık aidat miktarlarıyla ilgili olan 6. Maddenin görüşmesi yapıldı. 3 madde olarak ise sınav ve eğitimin turizme etkileri konuşuldu.4.madde olarak Milas organize sanayi bölgesinin tanıtımı konusu konuşuldu. Bunların yanında Muğla'ya açılması gereken havaalanı ve daha önce hizmet veren fakat kapatılan gıda laboratuarının tekrar açılması konuları konuşuldu" dedi.
MTO Başkanı Mehmet Baysal Muğla ya yapılması düzenlenen havaalanı ile ilgili olarak görüşlerini açıkladı. Baysal; "Ben bu girişimi onaylamıyorum neden derseniz küçük uçakların inip kalkması düşünülen havaalanı sadece Muğla'ya faydalı olur. Muğla'ya yapılması gereken havaalanının Marmaris"e, Marmaris turizmine bir faydası olmayacağı gibi devletimize de külfet getireceğine inanıyorum" dedi.
Baysal, Ülke tarımı ve seracılığının da konu edildiği toplantıda Konya ilinin yüz ölçümü İstanbul ilinin nüfusu kadar nüfusu olan Hollanda ile bir kıyaslamanın yapıldığını ve sonucun ilginç olduğunu söyledi. Baysal; "Hollanda"nın yüzölçümü Konya ilimizin yüzölçümüne eşdeğer Hollanda'nın nüfusu hemen hemen İstanbul nüfusuyla eşdeğer bunun yanında ihracatına baktığımızda 400 milyar dolar civarında buna karşın Türkiye"nin ihracatı 135 milyar dolar civarında görüldüğü üzere aramızda afaki bir fark var. Toplantı esnasında bu konuda bize sunum yapan arkadaş çok önemli bir tespitte bulunarak tarım ve seracılık alanında çok başarılı olan Hollanda'nın bu başarısının tamamen profesyonelce ve ileri teknoloji kullanmasına bağladığını açıkladı. Bu örnekten de anladık ki Konya kadar yüzölçümüne sahip olan bir ülkenin ihracat miktarı Türkiye'nin neredeyse üç katı, bizim yüzölçümümüz ve tarıma elverişli topraklarımız düşünüldüğünde ileri teknoloji kullansak bizim ihracattan alacağımız pay iyi düşünülmelidir" diye konuştu.