İlk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral Bursa'da anılacak

Türkiye'nin ilk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral, Bursa Kent Konseyi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Cam Seramik Çalışma Grubu tarafından 17 Ara

Türkiye'nin ilk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral, Bursa Kent Konseyi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Cam Seramik Çalışma Grubu tarafından 17 Aralık günü düzenlenecek olan seramik sergisi ve konserle anılacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin sanata ve sanatçıya desteğiyle Bursa Kent Konseyi'nin genişleyen çalışma grupları arasına bu yıl katılan Cam Seramik Çalışma Grubu, Türkiye'nin ilk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral'ı doğumunun 100. yılında çeşitli etkinliklerle anmaya hazırlanıyor. İlk etkinliğini Tayyare Kültür Merkezi'nde karma seramik sergisi açarak gerçekleştiren Cam Seramik Çalışma Grubu, ikinci etkinliğini ise 'Füreya Koral'ı An(la)mak' temasıyla 17 Aralık Cuma günü Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Yıldırım Gürses Sergi Salonu'nda gerçekleştirecek. Etkinlik kapsamında düzenlenen seramik sergisinde, ilk Türk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral'ın fotoğrafları ve 3 eseri de yer alacak. Sergide, çalışma grubu sanatçıları tarafından yapılan 45 eser de izlenime sunulacak. Ayrıca sergi programı kapsamında çinicilik sanatı alanında birçok çalışması bulunan Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksek Okulu Kurucu Müdürü Turgut Tuna tarafından bir söyleşi gerçekleştirilecek. Seramik sergisi 17-26 Aralık günleri arasında ziyaret edilebilecek.

Etkinlik kapsamında Orhangazi Salonu'nda da 'Dünya Müzik Dostları Derneği (DMD) çok sesli korosu' ile 'Piyanist Füreya Ünal ve Divan Concort Oda Orkestrası' tarafından konser verilecek. Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, çalışma grupları arasına bu yıl katılan Cam Seramik Çalışma Grubu'nun şehirde seramik ve cam sanatlarının tanınması ve sevilmesi için örnek çalışmalar yaptığını söyledi. Müzik Eğitim Çalışma Grubu ile ortak çalışma gerçekleştiren Cam Seramik Sanat Grubu'nun, Bursa Engelliler Meclisi ile ocak ayında başlayacak olan 'Sanatla Terapi' isimli bir projeye de hazırlandığını açıklayan Pala, şöyle konuştu:

"Açılacak olan sergi ve konser, ilk Türk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral'ı doğumunun 100. yılında eserleriyle tanıtma amacını taşımaktadır. Yaşamının bir dönemini Bursa'da geçirmiş olan Füreya Koral, sanat tarihine adını yazdırmış seramik sanatçımızdır. Sanatçı bir ailede yetişen Füreya Koral, çok küçük yaşlarda müzik eğitimi de almış ve uzun yıllar keman çalmıştır. Seramik Eserleri Devlet Güzel Sanatlar Müzesi ve pek çok yerli ve yabancı müze ve özel koleksiyonlarındadır. Sanatçımızı Bursalılara tanıtmaktan onur duyuyoruz. Seramik sanatını ülkemize tanıtan ve pek çok sanatçı yetiştiren sanatçımızı saygıyla anıyoruz."