Hazar Havzası ülkelerin toplantısı Bakü'de yapılacak

Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkelerin oluşturdukları çalışma grubu önümüzdeki yıl Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de toplanacak. Konuyla ilgili açıklama

Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkelerin oluşturdukları çalışma grubu önümüzdeki yıl Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de toplanacak. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halaf Halafov, Ocak ayının sonu veya Şubat ayının başında Bakü'de Hazar Havzası ülkelerin çalışma grubunun toplantısı yapılacağını duyurdu.

Azerbaycan basınında yer alan haberde Halafov, "Çalışma grupları; mersin balıklarının avlanmasının yasaklanması mekanizmasının geliştirilmesi, ulusal ve egemen bölgelerin 24-25 mil sınırında onaylanması yönünde görüşmeler yapıyor. Çalışma gruplarının, Bakü görüşmesinde de bu iki konu ele alınacak" dedi.

Bakan Yardımcısı, Hazar'a kıyıdaş ülkelerin devlet başkanlarının bir sonraki görüşmesinin Rusya'da yapılacağını söyledi. 3. Hazar Liderler Zirvesi geçtiğimiz Kasım ayında Azerbaycan'da yapıldı. Bakü'de düzenlenen zirveye; ev sahibi Azerbaycan yanı sıra Türkmenistan, Rusya, Kazakistan ve İran liderleri katılmıştı.

Hazar'a kıyısı olan ülkeler; Rusya, Türkmenistan, Azerbaycan, İran ve Kazakistan. Hazar bölgesindeki 5 ülke dışişleri bakanlarının Hazar'dan sorumlu yardımcıları bulunuyor. Bakan yardımcıları düzeyinde yapılmakta olan toplantılarda, Hazar'ın hukuki statüsü, çevre ve güvenlik konuları düzenli olarak ele alınıyor.