Türkiye Barolar Birliği ve Türk Tabipleri Birliği: Üçlü protokol kaldırılsın

Türkiye Barolar Birliği(TBB) ve Türk Tabipleri Birliği(TTB), 'terörle ve çıkar amaçlı suç örgütleriyle mücadele' amacıyla Adalet Bakanlığı, İçişleri B

Türkiye Barolar Birliği(TBB) ve Türk Tabipleri Birliği(TTB), 'terörle ve çıkar amaçlı suç örgütleriyle mücadele' amacıyla Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından imzalanan 'üçlü protokol'e ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Burada yapılan basın açıklamasında, imzalanan 'üçlü protokol'ün kaldırılması istendi.

Türkiye Barolar Birliği'nde yapılan basın toplantısına, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat. V.Ahsen Coşar ve Türk Tabipler birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu katıldı. Yapılan basın açıklamasında, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından imzalanan 'üçlü protokol'ün sakıncası dile getirildi. Protokolle, terörle mücadele ve çıkar amaçlı suç örgütleriyle mücadele kapsamında tutuklu ve hükümlülerin muayenesi sırasında yalnız olamayacaklarını öngören 61.maddesi hükmünün insan hakları ve hekimlik mesleğinin ilkelerine aykırı olmasının yanı sıra hekimle hasta arasında bir tür 'güvenlik duvarı' oluşturduğu ve hastanın en temel insan haklarından olan tıbbi yardım ve tedavi alma hakkını ortadan kaldırdığı savunuldu.

Üçlü protokolün, tıp mesleğinin etik ilkelerini, hasta/hekim ilişkilerinin gizli kalması gereken niteliğini ve anayasal güvence altında olan özel hayatın mahremiyetini ihlal eden sonuçlara yol açtığı dile getirildi. Üçlü protokolün, ulusal ve uluslar arası düzenlemeler bağlamında Türk Tabipler Birliği Hekimlik Meslek etiği kurallarına, Türk Tabipler Birliği Disiplin Yönetmeliği'ne, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'ne Hasta Hakları Yönetmeliği'ne, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'ne, Dünya Tabipler Birliği'nin Portekiz, Amsterdam, İstanbul Bildirgeleri'ne aykırı olduğu ifade edildi.

Sağlık hakkının insanların en temel hakkı olduğu, bu hakkın korunmasının devletin en başta gelen görevi olduğu kaydedildi. Üçlü protokolle bu hakların kısıtlandığına dikkat çekildi. Üçlü protokolün ivedilikle yürürlükten kaldırılması, tutuklu ve hükümlülerin muayenesinin ulusal ve uluslar arası mevzuatta öngörülen insan onuruna uygun biçimde yapılması istendi.