Kürt siyaseti yapan partilerden anadil kampanyası

Diyarbakır'da ilk kez yapılan Kürt Ulusal Kültür Sanat ve Edebiyat Konferansı'nın sonuç bildirgesi düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

De

Diyarbakır'da ilk kez yapılan Kürt Ulusal Kültür Sanat ve Edebiyat Konferansı'nın sonuç bildirgesi düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Demokratik Toplum Kongresi(DTK)'nın öncülük ettiği konferansın sonuç bildirgesinde Kürtçe üzerindeki baskıları protesto etmek ve Kürtçenin anlaşılmayan bir olmadığını belirtmek için imza toplama kampanyasına başlatıldı. Kampanyaya BDP, HAK-PAR, KADEP, Eğitim-Sen ve Mazlum-Der gibi kurumlar da destek veriyor.

Kayapınar ilçesinde bulunan Cegerxwîn Kültür Merkezi'nde tamamı Kürtçe yapılan yapılan basın toplantısında konuşan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürtler için Kürt kültürünün yıllarca inkar edildiğini öne sürerek, "Kürtler yok. Kar-buz üzerinde yürürken çıkan 'Kart-Kurt' sesinin zamanla Kürt'e dönüştüğünü söylediler. Ne dilleri ne kültürleri var diyorlardı. Bu yıl ise mahkemelerde Kürt dili için bilinmeyen, yabancı bir dil dendi. Biz Meclis'e, AB'ye, BM'ye Kürtlerin, Kürt dilinin tanınması için bir çalışma yürüteceğiz. Bugün burada bu imza kampanyasını başlatıyoruz." diye konuştu.

Konferansta çıkan sonuç bildirisini İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan okudu. Kürtlerin Türkiye'nin kurulmasında önemli bir yer tuttuğunu, ancak dilerinin yasaklandığını iddia eden Tan, "Ne kadar üzüntü vericidir ki binlerce yıl bu coğrafyada kültür mührünü vuran bu halkın diline bilinmeyen dil denmiştir." dedi.

İlk anayasada Kürtlerin inkar edilmediğini belirten Tan, daha sonraki yıllarda yapılan kanun değişiklikleriyle Kürtlerin ve dillerinin inkar edildiğini öne sürdü. Tan, "Biz çalışmalarımızın bir parça olarak başta TBMM'ye, Avrupa Birliği Konseyi'ne, Birleşmiş Milletlere 'Biz anadilimizde eğitim istiyoruz' yazılı dilekçeler göndereceğiz." diye konuştu.

Kampanyada imzası bulunanların ilk imza attığı dilekçede şu ifadeler yer alıyor: "Türkiye'de Kürt dili inkar ediliyor. Anayasa ve diğer kanunlarda çok sayıda yasak var. Bir dil kullanılmıyorsa, öğretilmiyor ve öğrenilmiyorsa anlaşılmayan bir dil olur. Kürt dili milyonlarca kişi tarafından konuşuluyor. Ahmedî Xani ve Mehmet Uzun gibi aydınlar eserlerini bu dille yazmıştır. Kürt müziği, tiyatro, sinema, kültür çalışmalar engellere rağmen yapılıyor. Biz istiyoruz ki anadilimiz üzerinde engeller kalksın."