Kar Yüzleri Güldürdü Konya 12.12.2010

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB İç Anadolu Bölge Başkanı Mustafa Hepokur, dün geceden itibaren tüm yurtta etkile olan kar yağışının çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü, nem oranlarının toprağın 20-30 santimetre altına kadar ulaşacağını bildirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB İç Anadolu Bölge Başkanı Mustafa Hepokur, dün geceden itibaren tüm yurtta etkile olan kar yağışının çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü, nem oranlarının toprağın 20-30 santimetre altına kadar ulaşacağını bildirdi. 
Hepokur, yaptığı açıklamada, 'hububat ambarı' olarak bilinen Konya, başta olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nin tahıl ürünlerinde çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti.
İç Anadolu Bölgesi'nde çiftçilerin topraklarını Eylül-Ekim ayından itibaren ekmeye başladığını ve dört gözle kar yağışı beklediklerini dile getiren Hepokur, şunları kaydetti:
'Ekim yapıldıktan sonra mahsul toprakta olgunlaşmaya başlar. Mahsul toprakta olgunlaşınca çimlenme aşamasına geçer. Çimlenince karın yağması gerekir ki yeni olgunlaşan mahsul kendini koruyabilsin. Aksi takdirde ürünler kaliteli olmaz olgunlaşmaz, kendini soğuğa karşı koruyamaz. Kar ürünün üzerini kapatarak yorgan görevi görür. Karın yağmaması ürünün tarlada yok olmasına yol açabilir. Karla birlikte ürünlerde oluşabilecek hastalıklar yok olur. Nem oranı artar. Gelişimini kar altında rahatça tamamlar. Yılın ilk karının yağmasıyla birlikte oluşabilecek sıkıntılardan kurtulduk. Ürünlerimizin üzeri karla kaplandı. Çiftçilerimiz bugünden itibaren rahat uyku uyuyabilecek.'
 Çimlenme ve kardeşlenme ile birlikte toprağın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı olduğunu anlatan Hepokur, yurt genelinde yağışların bu yıl biraz geciktiğini söyledi.

-KAR YAĞIŞI SADECE ÇİFTÇİLERİN DEĞİL, SANAYİCİLERİNDE YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ-

Karın yağmasının çiftçiyle birlikte hububat sanayisinin de yüzünün güldürdüğünü anlatan Hepokur, mahsulün kalitesinin kar yağışına bağlı olduğu vurguladı.
Kar yağmasının sadece çiftçiyi mutlu etmediğini, aynı zamanda hububat sanayisini de sevindirdiğini ifade eden Hepokur, şöyle devam etti: 
'Gıda sanayisinde kullanılacak olan ürünlerin çok kaliteli,hastalık kapmamış ve gelişimini tam tamamlamış olması gerekiyor. Bunun içinde kar yağması gerekiyordu. Gecikmeli de olsa gelen kar ürünü koruma altına aldı. Özellikle toprağın 20-30 santimetre altına kadar inebilen ve topraktaki nem oranını artıran kar yağışları ürünlere battaniye göreviyle hastalıklara karşı koruyacak ve kalitesini artıracaktır. Sanayiye verilecek olan ürünler karın altında olgunlaşır. Ürünlerin gelişememesi, hastalık kapması durumunda sadece çiftçiler değil vatandaşlarda çok zor günler geçirir. Buğday ambarı olan Konya'da sanayiye verilen ürünler evlerimize makarna, şehriye, un gibi değişik yiyecekler olarak dönüyor. Yılın ilk karı çiftçilerimizi, vatandaşlarımızı ve mahsul sanayisini çok mutlu etti.'
Kar yağmasının sadece mahsul açısından düşünülmemesi gerektiğini de bildiren Hepokur, kar yağışıyla birlikte barajlardaki, yer altı sularındaki su oranlarınında artacağını sözlerine ekledi.

12.12.2010 12:56:54