Anne ve babaların yüreğine seslendi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Mardin'de 78 tesisin açılışını gerçekleştirdi. Mardinli kadınların yoğun ilgi gösterd...

Başbakan Tayyip Erdoğan, Mardin'de 78 tesisin açılışını gerçekleştirdi. Mardinli kadınların yoğun ilgi gösterdiği açılış töreninde konuşan Erdoğan, sekiz yıl boyunca Türkiye'nin sorunlarına el attığında, Doğu'da terör batıda çetelerin üzerlerine geldiklerini söyledi. "Birileri Türkiye'de huzurdan rahatsız oluyor" diyen Erdoğan, Mardinli anne ve babalara seslenerek "Biz elimizi, bedenimizi, yüreğimizi taşın altına koyduk. Gelin, siz de omuz verin, siz de destek verin, aydınlık bir geleceği hep birlikte inşa edelim" çağrısı yaptı. Erdoğan, yağmur altında gerçekleştirdiği konuşmasında şunları söyledi:

SOMUNU PAYLAŞALIM
Bölgedeki illerimizde olduğu gibi, Mardin'de de baskıyla, tehditle, terörle, insanların sandığa gitmesi ve oy kullanması engellenmek istendi. Katılım oranı yüzde 43. Burada da insanların hür iradesine ipotek koymak isteyenler oldu. Mardin'de oy vermeye gidenlerin oranı daha yüksek olsaydı ben inanıyorum ki, 'evet' oylarının oranı da daha yüksek olacak, eminim ki, Mardin 'evet' oranıyla Türkiye rekorunu kıracaktı. İşte bundan korktular.
Değişimden korktular, demokrasiden, hukukun üstünlüğünden çekindiler. Bu topraklarda kardeşliğimizin, bu topraklarda birlik ve bütünlüğümüzün pekişmesinden nasıl korkuyorlarsa bu topraklara huzurun, istikrarın, demokrasinin, değişimin hakim olmasından da işte o derece korkuyor, çekiniyorlar.
8 yıl boyunca biz Doğu'nun, Güneydoğu'nun, Türkiye'nin sorunlarına el attıkça, birileri bunu engellemek için vargücüyle üzerimize geldi. Doğu'da, Güneydoğu'da terör üzerimize geldi. Batı'da çeteler üzerimize geldi, mafya üzerimize geldi. Bize, sorunları çözmeyin dediler. Burada iş makinelerini yaktılar, mühendisleri kaçırdılar, sabotajlar yaptılar, istikrarı, huzuru hedef aldılar. Öbür tarafta hukuksuzlukla üzerimize geldiler, hukuku zorlayarak üzerimize geldiler, çirkin kampanyalarla, kirli senaryolarla bizi engellemek istediler.
Milletimizi ürküttüler, ürkütmek istediler. İnsanlar ana dilini konuşursa, bir anne oğluyla, bir anne kızıyla Kürtçe konuşursa ülke bölünür dediler. Değişimi engellemek isteyenlerin oyunlarına gelmedik. Milli birliğimizi, beraberliğimizi, bütünlüğümüzü engellemek isteyenlere prim vermedik. Biz hep birlikte Türkiye'yiz. Birlikte savunduğumuz, birlikte şehit verdiğimiz, birlikte kurduğumuz bu Cumhuriyeti yine birlikte geleceğe taşıyacağız. Zaman zaman oynanan oyunları beraber bozacağız.
Biz faili meçhulleri biliyoruz, biz Diyarbakır Cezaevi'ni de biliyoruz, biz yakılan, boşaltılan köyleri, Olağanüstü Hal dönemlerini biliyoruz. Biz, bir annenin, bir babanın, yavrusuyla kendi ana dilinde konuşamamasının ne olduğunu biliyoruz. Onun için bunları süratle kaldırdık. Onun için Olağanüstü Hal'i kaldırdık. Onun için Çekiç Güç'ü buradan gönderdik.
Bu özgürlük alanlarını daha da genişletmenin gayreti içindeyiz. Samimi bir şekilde kardeşliğin peşindeyiz. Aynı vatan toprağında, aynı bayrağın altında, yüzlerce, binlerce yıldır aynı somunu bölüştüğümüz gibi, gelecekte de aynı sofrada oturacak, aynı somunu paylaşacağız.
Ben Mardinli annelere sesleniyorum: Anneler, akan kanın durması için yüreğinizi dünden bugüne ortaya koydunuz, gene koyun. Mardinli babalara sesleniyorum: Acıların sona ermesi için yüreğinizi ortaya koyun. Mardinli kardeşime sesleniyorum: Bu bölgenin talihini değiştirmek için yüreğinizi ortaya koyun. Biz elimizi, bedenimizi, yüreğimizi taşın altına koyduk. Gelin, siz de omuz verin, siz de destek verin, aydınlık bir geleceği hep birlikte inşa edelim. Türkiye'de çok güzel şeyler oluyor. Kardeşlik pekişiyor, milli birlik güç kazanıyor. Dünyada artık saygın bir Türkiye var. Konuşulmayanlar artık konuşuluyor. Sorgulanmayanlar artık sorgulanıyor. Ok yaydan fırladı ve inşallah hedefine ulaşacak.

MARDİN'İN MİMARLARI
Erdoğan, toplu açılış törenindeki konuşmasında, "Ben şunu istiyor, arzuluyor ve hayalini kuruyorum: Dünyada en iyi mimar Mardin'den çıkmalı. Mardin, mimariye yön vermeli" dedi.