BDT zirvesinde 'Serbest Ticaret Bölgesi'nde mutabakat sağlandı
Rusya'nın başkenti Moskova'da eski Sovyet ülkelerinin yer aldığı Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) zirv
Moldova'da gerçekleşen seçimler nedeni ile bu ülkeden Başbakan Yardımcısı Valeriy Lazer ve Türkmenistan'ı temsilen de Başbakan Yardımcısı Nazarkuli Şakuliyev zirvede yer aldı. Gürcistan'ın 2009'da örgütten ayrıldığı birlik, ekonomik alanda işbirliğinin geliştirilmesi ve 'Serbest Ticaret Bölgesi'nin (STB) kurulması konusunda mutabakat sağladı. İlgili anlaşmayı taraflar 20 Aralık'a kadar imzalayacak. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana sorunlu toplanan örgütün ilk kez en yüksek katılımla ortak hedef etrafında toplanabildiğine dikkat çekiliyor.
Dönem başkanlığını devrelacak Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman'la birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyen Medvedev, 2010 yılının BDT açısından çok verimli geçtiğini ve STB'nin oluşumu ile ilgili anlaşmayı imzalayacaklarını belirtti. Ekonomik ilişkiler açısından yeterli ilerleme sağlanamadığı eleştirisi getiren Medvedev, "İnsani ve kültürel ilişkiler açısından çok başarılı idi. Ortak tarihimiz ve kültürel değerlerimiz bizi birleştiriyor" tespitinde bulundu.
GÜRCİSTAN BÖLGEDEKİ GELİŞMELERDEN MAHRUM
Bölgede başkaca bir örgüt olmadığını ve olamayacağını vurgulayan Rusya lideri Gürcistan'ın örgüt bünyesindeki imkanlardan yararlanmasının imkansız hale geldiğini söyledi. "Gürcistan'ın tüm bölge ülkeleri ile eş zamanlı olarak iletişim kurması mümkün değil" tespitinde bulunan Medvedev, bir kısım anlaşmalar örgüt üyesi ülkelerin ortak gelişimine önemli katkı sağladığını ifade etti.
8 Aralık 1991'de kurulan BDT'nin dönem başkanlığını Rusya sürdürüyordu. Önümüzdeki yıl gayrı resmi toplantı Moskova'da planlanırken, Eylül ayında gerçekleşecek resmi BDT devlet başkanları zirvesi Duşanbe'de yapılacak.
KGAÖ'NÜN ETKİNLİĞİ ARTIRILIYOR
BDT zirvesi öncesi KGAÖ üyesi Rusya, Belarus, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan Cumhurbaşkanları güvenlik zirvesi gerçekleştirdi. Lizbon'da yapılan Rusya-NATO Konseyi toplantısı ile ilgili liderlere bilgi veren Medvedev, Kırgızistan'da gerçekleşen ayaklanma ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Bölgede oluşacak iç sorunlar dahil müdahalede bulunabilecek 'Hızlı Hareket Gücü'nün oluşumu için 20 bin askerlik bir birliğin kurulmasının dönüm noktası olduğunu kaydeden Rusya lideri, gerçekleşen ortak askeri tatbikatların muhtemel tehditlerin çözümünde katkı sağlayacak potansiyele sahip olduğunu söyledi.