Ekrem Pakdemirli: Atayan siyasi irade, atadığının emrine girmez

Eski Başbakan yardımcılarından Ekrem Pakdemirli, ordudaki anlayışın, "Biz devlet içinde devletiz, istediğimizi yaparız." şeklinde olduğunu belirtti. A

Eski Başbakan yardımcılarından Ekrem Pakdemirli, ordudaki anlayışın, "Biz devlet içinde devletiz, istediğimizi yaparız." şeklinde olduğunu belirtti. Atanmışlarla seçilmişlerin aynı komisyon veya kuruluşta eşit oy hakkıyla bulunamayacağını vurgulayan Pakdemirli, "Yani siyasi irade atayacak atananlar çoğunlukta. Konu oylanacak; o oylamada siyasi irade sayı olarak daha az. Atananlar, siyasi iradenin karşısına dikilip, 'Bizim şurada ekseriyetle karar alınır, kararda biz çoktuk, o kararı siz kabul etmeye mecbursunuz.' diyecek. Sonra da işte hukuk, hukukun üstünlüğü denecek. Hukukun üstünlüğü bir anlayıştır. Anayasamız ve kanunlarımızın, ruhumuzda ve lafımızda olması gerekir." dedi.

1967 yılında Devlet Planlama Teşkilatı kurulduğunda, Yüksek Planlama Kurulu'nda müsteşar, İktisadi Planlama Dairesi Başkanı, Sosyal Planlama Dairesi Başkanı ve Koordinasyon Daire Başkanı olmak üzere dört atanmış olduğunu hatırlatan Pakdemirli, "Bu kurulun oylamayla karar aldığı olmazdı. Son sözü başbakanlar söylerdi. 20 yıl içinde bu kurulun kompozisyonunun Anayasa'nın ruhuna aykırı olduğu söylendi ve 1982'de yapılan düzenlemeyle kompozisyon değiştirilerek aykırılık giderildi. Bugün de Yüksek Askerî Şûra (YAŞ)'da böyle bir garabet yaşanmakta. Yalnız orada değil, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM)'sinde de var. Bu idari mahkemede bulunan bir binbaşı, Genelkurmay Başkanı veya kuvvet komutanlarının emrinin dışına çıkabilir mi? Yargı bağımsızlığını her gün dillendirenlerin, her gün askerî mahkemenin kaldırılmasını da önermesi gerekmez mi?" şeklinde konuştu. AYİM'in askerlerin disiplin suçları ve görev sahasındaki işlere bakan bir yer olabileceğini fakat YAŞ kararlarını inceleyip karar veremeyeceğini belirten Ekrem Pakdemirli, şunları kaydetti: "Bir sivil idare bir atama yaptı mı, o atadığının emrine girmesi kabul edilemez. O idareye, sivil idare denemez. Bu tür düzenleme, 'Kendin pişir, kendin ye' durumuna benziyor. Düzenleme yaptırt ve dilediğini yap. Davul başkasında, tokmak başkasının elinde."