Davulcu ve zurnacılar serbest meslek erbabı sayıldı

AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, davulcu ve zurnacıların serbest meslek erbabı olduğunu söyledi.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi T

AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, davulcu ve zurnacıların serbest meslek erbabı olduğunu söyledi.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un düğünlerde davul ve zurna çalanların profesyonel müzisyen olarak kabul edildiği yönündeki açıklaması bu işle uğraşanları tedirgin etmişti.

Muğla'da yaşayan ve geçimini düğünlerde davul ve zurna çalarak sağlayan 2 bin Roman vatandaşını ilgilendiren konuya AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır son noktayı koydu. Yazılı açıklama yapan Hıdır, davulcu ve zurnacıların serbest meslek erbabı sayıldığını duyurdu. 11 Kasım 2010 tarihinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yazdığı yazıda; davulcu ve zurnacıların serbest meslek erbabı kabul edilmesi gerektiğini belirttiğini kaydeden Hıdır, konuyu değerlendiren bakanlığın ilgili yazıya 29 Kasım 2010 tarihinde cevap yazdığını söyledi. Maliye Bakanlığı'nın, gezici olarak şarkı söyleyen ve müzik icra edenlerin mükellefiyeti hakkında Gelir Vergisi Sirküleri/74 esasından konuyu değerlendirdiğini aktaran Mehmet Nil Hıdır, Maliye Bakanlığı'ndan gelen cevabı şu şekilde yayınladı:

"Bir iş yerinde çalışmaksızın gezici olarak kendi nam ve hesaplarına çalışmak suretiyle şarkı söyleyenler ile müzik icra edenlerden (davulcu ve zurnacılar dahil), Vergi Usul Kanununun 155. maddesinde belirtilen şartlardan en az ikisini taşımayanlar ile köylerde veya son nüfus sayımına göre belediye içi nüfusu 5 bini aşmayan yerlerde faaliyette bulunanların bu faaliyetlerine ilişkin kazançlarının gelir vergisinden muaf tutulması gerekir. Anılan maddede belirtilen şartlardan en az ikisini taşıyanlar serbest meslek erbabı sayılacağından, bu kişiler nezdinde, elde ettikleri kazançtan dolayı serbest meslek mükellefiyeti tesis edileceği tabidir."

FEVZİ TOPUZ NE DEMİŞTİ?

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz 09 Kasım 2010 tarihinde yaptığı açıklamasında; davulcu ve zurnacıların 5 yıldızlı otellerdeki piyanist şantörlerle aynı kategoriye sokulduğunu belirtmişti. Çalgıcıların daha önce basit usulden vergi verdiğini belirten CHP milletvekili Topuz, yaptığı açıklamada şunları söylemişti: "Bu mükelleflerin kategorisi profesyonel müzisyen olarak değiştirildi. Maliye şimdi, geçmiş yılların vergisini de istiyor. Muğla'da 2 bin kişi, buradan ekmek yiyor. Yazın 4 ay davul zurna çalar, 20-25 düğünden aldığı bahşişle yaşar. 8 ay da çevre köylerde zeytin, tütün, pamuk toplayıp hayatını sürdürmeye çalışır. Bu vatandaşlardan, 5 yıldızlı oteldeki piyanist gibi aynı vergi isteniyor."