Yatırımcı coştu, 2010'da 1.5 Atatürk Barajı yaptı

Türkiye'de son dönemde yatırımcıların enerji işine büyük ilgi gösterdiğini belirten Enerji Piyasası Denet...


Türkiye'de son dönemde yatırımcıların enerji işine büyük ilgi gösterdiğini belirten Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş "Türkiye bir enerji şantiyesine dönüştü. Ekim sonu itibariyle özel sektör tarafından yapılan yatırım 3.200 megavata ulaştı, böylece kendi rekorumuzu kırmış olduk. Yani bu yıl Atatürk Barajı'nın yaklaşık 1.5 katı kadar bir ilave kurulu gücü özel sektör sessiz sedasız yaptı" dedi.
EPDK üyeleriyle beraber İzmir'deki enerji yatırımlarının ziyareti sonrasında konuşan Köktaş şunları söyledi:
"2009 yılında özel sektör bir rekor kırarak 2.800 MW yatırım yapmıştı. Bu sene o rekor geçildi ve ilk 10 ayda 3.200 MW'lık yatırım özel sektör tarafından yapıldı. Bu yatırımların yüzde 40'ı HES (hidroelektrik santralı), RES (rüzgâr enerji santralı), jeotermal gibi yenilenebilir enerjiye yapıldı. Türkiye'nin her yanında yapılması için özel sektöre bugüne kadar 42 bin MW'lık lisans verdik. Son iki yılda yaklaşık 6.000 MW güç ilave edildi. Atatürk Barajı 2.400 MW. Özel sektör kendi başına sessiz sedasız kendi riskiyle Atatürk barajları yaptı. Son iki yılda 15 milyar TL'lik yatırım demek. Arnavutluk'ta Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği'nde (ERRA) sunum yaptık rakamları duyunca şaşırdılar."

En kaliteli rüzgâr Ege'de
İki gün boyunca İzmir'deki özel sektörün yaptığı enerji yatırımlarını gezdiklerini ifade eden Hasan Köktaş, "Türkiye'nin en kaliteli rüzgârı Ege bölgesinde. İzmir'de Petkim var 5 milyar dolarlık rafineri yatırımına başladı. Türkiye'nin tek LNG terminali Ege Gaz, Dost Enerji ve Bilgin Enerji'nin rüzgâr santralı yatırımlarını gördük. İzmir Doğalgaz dağıtım 110 milyon dolar civarında yatırım yaptı. İki günlük ziyaretlerimizi parasal büyüklüğü yaklaşık 7 milyar dolardır. İzmir'de çok büyük enerji yatırımları yapılıyor" diye konuştu.

 

ÜÇ YATIRIMCI RÜZGÂRA YÖNELDİ

Dost Enerji:  Rüzgâra 210 milyon euro
Turkcell'in ortağı Murat Vargı ve eski Turkcell CEO'su Muzaffer Akpınar'ın kurduğu Dost Enerji rüzgâra 210 milyon euro yatırım yapmayı planlıyor. Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar, İzmir Bergama'da 42.5 MW'lık ve Urla'da 15 MW'lık RES yatırımlarının olduğunu kaydederek, "Bergama'daki yatırımımız 57.5 MW'a yükselecek. Kısa vadede 250 MW RES hedefimiz var. Rüzgâra toplamda 210 milyon euro yatırım yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca 400 MW'lık doğalgaz çevrim santralı yapmayı planlıyoruz" dedi.


Bilgin Enerji:   250 milyon euro'luk RES
Rüzgâr enerjisinde 240 MW'lık yatırımı olan Bilgin Enerji, Marmara bölgesine 425 MW'lık doğalgaz çevrim santralı yapacak. Bilgin Enerji Grubu'nun Başkanı Vehbi Bilgin, hali hazırda 240 MW'lık RES, 174 MW'lık HES yatırımlarının olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Enerji portföyümüzü çeşitlendirmek istiyoruz. 425 MW'lık doğalgaz çevrim santralı yapacağız. Yatırım bedeli yaklaşık olarak 250 milyon euro. Elazığ'da 250 MW'lık HES yatırımına başladık. Çeşme Alaçatı'ya 50 MW'lık RES yatırımı yapacağız."


PETKİM:  Yatırım sırası rüzgârda
PETKİM Genel Müdürü Kenan Yavuz, 5 milyar dolarlık rafineri yatırımının çalışmalarının başladığını belirterek, "4 yıl içinde yatırım bitecek. Petkim'in hammadde ihtiyacınıın tamamını bu rafineri üretecek" dedi. Yavuz, Aliağa bölgesinin rüzgâr verimliliğinin yüksek olduğunu kaydederek, "25 MW'lık başvurumuz var. Lisans alıp yatırımı yapacağız. Petkim Aliağa'da barajımızın yanına, limanımız, rafinerimiz, rüzgâr santrallarımız da eklenmiş olacak. Kendi suyumuzu, enerjimizi, hammaddemizi üreteceğiz" diye konuştu.