Uluslararası Ortadoğu Kongresi'nde ilk müzakereler 11 Kasım'da yapılacak

Uluslararası Ortadoğu Kongresi, 10-12 Kasım tarihleri arasında Hatay'da yapılacak. Kongreye, dünya genelinden birçok akademisyen katılırken, Dışişleri

Uluslararası Ortadoğu Kongresi, 10-12 Kasım tarihleri arasında Hatay'da yapılacak. Kongreye, dünya genelinden birçok akademisyen katılırken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da kongreye katılmak için Hatay'a gelmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, son günlerdeki yoğun diplomatik çalışmalarından ötürü Hatay'a gelişi netleşmezken, Ortadoğu Kongresi, 10 Kasım günü (yarın) Otoman Otel'de verilecek resepsiyon ile başlayacak.

Kongre'ye Suriye, İran, Irak, Suudi Arabistan, Ürdün, Yemen, Umman, Filistin, Lübnan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Hindistan, Çin, Avrupa Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı, Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler'den olmak üzere devlet adamları, kamu kurumlarında görev yapan üst düzey yöneticiler, toplantı konuları ile ilgili uzmanlar ve akademisyenler ile medya mensupları katılacak.

Kongrenin açılış konuşmalarını Türkiye-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Mısır Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldın, Büyükelçi Mohamed El Fatah Nacırı, Arap Devletleri Birliği Misyonu, İKT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ile kongreye katılmaları halinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yapacak.

Kongrenin 2. gününde 3 ayrı oturumda 'Bir Uluslararası Güvenlik Sorunsalı Olarak Irak', 'Irak'ta Politik Aktörler: Çatışma ve İş Birliği' ve 'Irak Tipi Federalizm, Demokratikleşme ve Politik İstikrar' konuları katılımcılar tarafından müzakere edilecek.

Kongrenin son gününde ise Irak'ın İstikrarı İçin Bölgesel ve Küresel İşbirliği, Türk Dış Politikasında Çok Boyutlu Bir Unsur Olarak Irak ve Genel Müzakere değerlendirmeleri yapılacak.