Meclis'te Kürtçe Konuşan Bdp'li Yıldız: 'Bundan Sonraki Grup Toplantılarında Da Kürtçe Konuşacağız'

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, bundan sonra TBMM'deki bütün grup toplantılarında açılış konuşmalarını Kürtçe yapacaklarını açıkladı.

BDP Grup Toplantısı'nda açılış konuşmasını Kürtçe yapan BDP Grup Başkanvekili Yıldız, grup toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Yıldız, Kürtçe konuşmasında ne söylediğinin sorulması üzerine bütün grup toplantılarında olduğu gibi eş başkan, milletvekilleri ve konukları selamlayarak giriş yaptığını ifade etti. Daha sonra Diyarbakır'daki yargılamalarda mahkemenin tutumu, yani tutuklu belediye başkanına karşı ana dilde savunma yapma hakkına karşı çıkmasını değerlendirdiğini söyleyen
Yıldız, "Kürtçe'nin bilinmeyen, anlaşılmayan bir dil olduğunu söylemesi karşısında Kürtçe'nin 40 bin sözcüğü olan bir dil olduğunu söyledim. İstanbul Kürt Enstitüsü'nün çıkardığı sözlüğü gösterdim ve Kürtçe'nin bu toplumda milyonlarca insan tarafından konuşulduğunu belirttim. Bu yaklaşımın Türkiye'nin altına imza attığı uluslar arası sözleşmelere ve özellikle de Lozan Anlaşması'nın 39-5 maddesine aykırı olduğunu belirttim. Türkiye'nin kendi imza attığı sözleşmeleri çiğnediğini söyledim ve Kürtçe'nin
anlaşılıncaya kadar bizim de Kürtçe konuşacağımızı, bu konuda ısrarlı olacağımızı söyledim. Özetle buydu" diye konuştu.
Kapanış konuşmasını da Kürtçe yaptığına işaret eden Yıldız, "Sayın Başbakan 'Benim 75 Kürt milletvekilim var' diyor. Avrupa'ya, bölgeye geldiğinde bunun reklamını yapıyor. Ama Diyarbakır'daki mahkemenin Kürtçe'nin anlaşılmaz bir dil olduğunu söylemesine karşı 75 milletvekilinin herhangi birisinden bunu eleştiren bir yaklaşım olmadığını söyledim. Bu utancın da AK Partili vekillere yeterli olduğunu söyledim" şeklinde konuştu.
Yıldız, bir soru üzerine bundan sonraki grup toplantılarında da açılış konuşmalarını Kürtçe yapacaklarını söyledi. 'Genel Kurul'da da konuşacak mısınız?' sorusuna ise Yıldız, "Gerekli olan bütün yerlerde konuşacağız" karşılığını verdi.