Korkut Ata Üniversitesi'nde budama kursu başladı

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde teorik ve uygulamalı olarak budama kursu başladı.

Budama kursunda eğitimler Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakült

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde teorik ve uygulamalı olarak budama kursu başladı.

Budama kursunda eğitimler Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Ali Küden ve Prof. Dr. Semih Tangolar tarafından veriliyor.

Rektörlük binası seminer salonunda başlayan ve il merkez ile ilçelerden 30 kursiyerin katıldığı budama kursunda konuşan Prof. Dr. Ali Küden özellikle meyvelerde budama sayesinde nasıl yüksek verim alınabileceği konusunda bilgiler verdi.

Budamanın faydaları hakkında bilgi veren Küden budama zamanının yüksek verim almadaki rolünü anlattı.

Prof. Dr. Ali Küden, "Budama sayesinde meyve ağaçlarının en kısa sürede ürün vermesine yardımcı olunur. Güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanması sağlanmış olur. Budama ile meyve iriliği, meyve kalitesi ve meyve kabuk renklenmesi artar. Ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı direk kontrol altına alınabilir. Püskürtülerek yapılan ilaçlamanın etkinliği artırılabilir. Hastalıklı ve kuru dallar alınarak mücadeleye yardımcı olunur. Verimden düşen ağaçlar budama ile gençleştirilerek yeniden verimli ağaçlara dönüşmeleri sağlanır. Bazı meyve türlerinde görülen bir yıl çok bir yıl az veya hiç ürün vermeme durumu azaltılmış olur. Hasat daha kolay yapılır. " dedi.

En iyi budama şeklinin çam ağacı şeklinde budama olduğuna dikkat çeken Küden düzensiz budamanın verimi de olumsuz yönde etkileyeceğini kaydetti.

Prof. Dr. Ali Küden konuşmasının devamında katılımcılara çeşitli meyve türlerinin nasıl budanması gerektiği konusunda ayrıntılı bilgiler vererek onlardan gelen soruları yanıtladı.