'İhracatta Fırsatlar: Yeni Sektörler, Pazarlar, İş Modelleri Ve Teşvikler' Toplantısı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Akbank ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) işbirliği ile "İhracatta Fırsatlar: Yeni Sektörler, Pazarlar, İş Modelleri ve Teşvikler" konulu bir toplantı düzenlendi

'İhracatta Fırsatlar: Yeni Sektörler, Pazarlar, İş Modelleri Ve Teşvikler' Toplantısı
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Akbank ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) işbirliği ile "İhracatta Fırsatlar: Yeni Sektörler, Pazarlar, İş Modelleri ve Teşvikler" konulu bir toplantı düzenlendi.
Açılış konuşmalarını Dünya Gazetesi Yazarı Şefik Ergönül, Akbank Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Tolga Dağlı ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu yaptı. İhracat fırsatları bölümünde ise Orta Doğu â€" Körfez Bölgesi hakkında DEİKBölge Koordinatörü Suzan Caillau, Avrasya Bölgesi hakkında da DEİK İş Konseyi koordinatör Yardımcısı Elnur Osmanov ayrıntılı bilgilendirmede bulundular.
"Başarı Hikayesi" bölümünde ise Ulusoy Karadeniz nakliyat ve Tic. Litd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda TTSO Meclis Başkanı ve DEİK Türk- İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy bir konuşma yaptı.
Toplantının açılış konuşmasında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Türkiye'nin 2023 vizyonu hedefini koyduğunu, buna bakıldığında özel sektöre büyük bir yük ve sorumluluk düştüğünü hatırlatarak "Bu durumda hedefleri tutturabilmek için kamunun da özel sektörün önünü açması gerekiyor" dedi.
Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon'un kriz öncesi dönemde 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Ülkemiz toplamda yaklaşık 126 ülkeye ihracat yapıyor. Trabzon ise 113 ülkeye ihracat yapmış bir kenttir. Girişimcimiz fazladır. İhracat ile gerek şehrimizin gerekse ülkemizin payanı artırmayı hedefledik" şeklinde konuştu.
İhracat potansiyeli öne çıkan bir şehir olan Trabzon'da işletmelerin en iyi eğitimi almaları gerektiğini savunan Hacısalihoğlu "Hedefimizdeki pazarlarda Çin sürekli gelişen ve ileriye giden bir ülke. İtalya'da bu pazarlar ile ciddi bağlar kurmak Çin stratejileri geliştiriyor. Bunlardan biri komşumuz Sochi'de kurulan İtalya sürekli fuar projesidir. Kendi ürününü ve kendi kültürünü İtalya bu ülkelerde destekleyerek Pazar payını artırıyor, geliştiriyor. Bizde bunları yapamaz mıyız ? Diş Ticaret Müsteşarlığı ile bu ve benzer projeler geliştirerek komşu pazarlarda etkimizi artırmak ürünümüzü tanıtmak, pazar payımızı geliştirerek ülkeye döviz girdisi sağlamak istiyoruz. Bu amaçla muhakkak ki daimi sergiler Türk ürünleri içinde komşu pazarlarda kurulmalıdır. Ürünlerimizi teknik bilgisi yüksek elemanlar aracılığı ile de yıl boyu tanıtımlarını gerçekleştirmeliyiz. Bütün hedefimiz ihracat. Bu ülkenin ihracatının artırılması için 2023 hedefinde şehrimize ve bölgemize düşen görevi yerine getirirsek ne mutlu bize" diye konuştu.
Toplantıya moderatörlük yapan Dünya Gazetesi Yazarı Şefik Ergönül, Türkiye'nin enteresan bir yerde bulunduğunu, belirterek, " Bazen bir yerin olumsuzluğunu anlatmak için (Allahın unuttuğu yer) deyimini kullanırız. Ancak burada görüyoruz ki, Trabzon Allah'ın hatırladığı bir yer. Pergeli şöyle bir koyun ve çevirin Trabzon her yere bir iki saat uzaklıktadır. Trabzon'un bu ulaşabileceği ülkeler ise çok potansiyeli olan ülkeler olduğunu görürüz. Ben Trabzon'un ihracatının Trabzon'un futbolundan daha iyi olup hatta geçeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"İRAN'DAN GELEN TURİST 1.5 MİLYONA ÇIKTI"
"Başarı Hikayesi" bölümünde kürsüye gelen TTSO Meclis Başkanı, DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı ve Ulusoy Karadeniz Nakliyat ve Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Ulusoy, 1967 yılında ilk turizm derneğini kurduğunu anımsatarak, bugün gerek Türkiye'nin gerekse Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Turizm'den aldığı payın giderek arttığını söyledi.
Ulusoy, " 60 yıldır İran İslam Cumhuriyeti ile iş adamı olarak ilişkilerim var. 30 yıldır da TOBB adına bu ilişkileri sürdürdüm. Son 10 yılda ise Türk â€" İran İş Konseyi Başkanı olarak bu ülke ile yoğun ilişkilerimiz oldu. İran'dan Türkiye'ye gelen turist 1.5 milyonu buldu. Almanya'dan gelen turist sayısını geçti. Artık birinci sıraya çıkıyor İranlı turistler. İran'la geleceğimiz iyi olacaktır. İhracatımızın devam edeceğini, paryamızı alacağız" dedi.
1983 yılında Türkiye'nin ihracatının 3 milyar dolardan bugün 123 milyar dolar seviyesine eriştiğini kaydeden Ali Osman Ulusoy, "Dönemin Başbakanı rahmetli Turgut Özal, ihracatı artırmak için ilk yurt dışı gezilerine başladığında bende TOBB'daydım. Özel uçaklar ile dünyanın her yerini gezdik. O günlerde 3 milyar dolar ihracat, bugün 123 milyar dolara çıktı. Trabzon'un sanayisi yok ama 10 yıl sonra turizmden nasibini mutlaka alacak. Dünya ülkeleri ile ilişkilerimiz iyi. Zaman içinde ihracatımız gelişecek" ifadelerini kullandı.
Akbank Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Tolga Dağlı ise bankaların müşterilerine desteğinin sadece klasik bankacılık ürünleri ile kısıtlı olmadığına inandığını ifade etti. Tolga Dağlı, "Amacımız, müşterilerimizin finansal ihtiyaçları kadar, finansal olmayan ihtiyaçlarını da bir iş ortağı yaklaşımıyla önceden saptayarak hızla çözüm üretmek. KOBİ'lere bankacılık alanında hizmet etmenin yanı sıra onların vizyonlarını geliştirmelerini, ürün ve hizmetleri için yeni pazarlar bulmalarını ve talep oluşturmalarını sağlamak istiyoruz" dedi.
Akbank olarak, ülke ekonomisinin gelişiminde ve sürdürülebilir büyümesinde ihracatın çok önemli bir rolü olduğuna inandıklarını kaydeden Dağlı "Türkiye ihracatındaki olumlu gelişme ve beklentiler, Akbank olarak bizleri de heyecanlandırmakta, ihracat ve ihracat finansmanını öncelikli olarak değerlendirmekteyiz. Buna bağlı olarak da dış ticaret ürünlerinde bilgi ve tecrübenin teknolojiyle birlikte sürekli ve kaliteli servis edilmesine özen gösteriyoruz. Banka olarak gerek ihracatçı gerekse bu yönde çalışma planlayan şirketleri, uluslararası platformda desteklemek amacıyla ürün ve hizmetlerimizde farklılaşmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Toplantının bitiminde plaket sunumu gerçekleştirildi.