Hacizleri sahte belge düzenleyerek kaldırmakla suçlanan memura 5 yıl hapis

Sakarya'da bazı kişi ve şirketlerin vergi borçları nedeniyle yatırım hesaplarına konan hacizleri sahte belge düzenleyerek kaldırdığı iddiasıyla yargıl

Sakarya'da bazı kişi ve şirketlerin vergi borçları nedeniyle yatırım hesaplarına konan hacizleri sahte belge düzenleyerek kaldırdığı iddiasıyla yargılanan vergi memuru, 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bazı şirket ve kişilerin mevduat hesaplarına konan hacizleri kaldırmak için kayıtlarda bulunmayan, uydurma kayıt numarası ve imzalarla sahte belge hazırladığı ileri sürülen Gümrükönü Vergi Dairesi Müdürlüğü İcra Satış Servisi'nde görevli İ.S. (37) ile sahte belgeleri banka şubelerine vererek hacizleri kaldırdıkları ileri sürülen C.D.(51), M.A.(41), M.Ö.(36), S.B.A.(33) ve R.K.'nın (34) yargılanması Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sonuçlandı.

'Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçundan yargılanan İ.S.'nin avukatı Fahri Şen, müvekkilinin suçları işlediğine dair soyut iddiadan başka her hangi bir kanıtın ileri sürülemediğini belirtti. Dosyada nedensellik bağlantısını sağlayabilecek her hangi bir delilin olmadığını savunan Şen; "Söz konusu belgeler grafolojik incelemeye tabi tutulmuş. Bu grafolojik raporlar müvekkilimizin lehine gelmiştir. dosyada müvekkilim hakkında atfı cürüm olarak değerlendirilebilecek diğer sanık beyanlarından başka müvekkilim aleyhine her hangi bir kanıt yoktur." dedi.

Müvekkilinin şüpheden uzak, aleyhinde her hangi bir kanıt olmadığından, ceza yargılaması yöntem ilkelerine göre kanıtların değerlendirilmesinde, şüphe durumu gündeme geldiğinde sanık lehine olarak algılanması gerekeceğini savunan Şen, savunmasını şöyle sürdürdü: "Açıklamaya çalıştığımız bu yasal nedenlerle öncelikle sanığın beraatine, ancak mahkeme aksi kanaatte ise asgari halden uzaklaşılmayarak müvekkilim lehine yasa maddeleri uygulanmak suretiyle hüküm kurulmasını talep ederim."

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık İ.S.'yi görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi belgelerde zincirleme olarak sahtecilik suçunu işlediği gerekçesiyle 4 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığa verilen ceza suçu birden çok kez işlediği gerekçesiyle 4'de bir oranında arttırılarak 5 yıla yükseltildi.

Resmi belgede sahtecilik suçundan yargılanan diğer sanıklar C.D., M.A., M.Ö., S.B.A. ve R.K. ise sahte olduğunu bildikleri resmi evrakı ayrı ayrı eylemlerle bilerek kullandıkları gerekçesiyle ayrı ayrı 1 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırıldılar.