Diyarbakır'ın yeni taksileri yola çıktı

Ticari Taksiler Kooperatifi'nin sipariş ettiği 200 araç, Mega Center önünde düzenlenen türenle taksi esnafına teslim edildi. Son model yeni taksilerde

Ticari Taksiler Kooperatifi'nin sipariş ettiği 200 araç, Mega Center önünde düzenlenen türenle taksi esnafına teslim edildi. Son model yeni taksilerde araç takip sistemi de bulunuyor.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, projenin hayata geçirilmesinde emek harcayan büyükşehir belediyesine, üretici firmaya, araç takip sistemini oluşturan GSM firmasına, kredi sağlayan bankaya ve yakıt anlaşması yapan petrol firmasına teşekkür etti. Ticari taksi dönüşümünün Türkiye'ye örnek bir proje olduğunu vurgulayan Toprak, herkese bol kazanç dileyerek bir taksi esnafına temsili olarak anahtarını verdi. Taksiler kornalar eşliğinde kent turu attı.

Diyarbakır'da ulaşım mastır planına uygun olarak kentteki araçların dönüşümünde S plakalı servis araçlarından sonra ticari taksilerle ilgili düzenleme de yürürlüğe girdi. Büyükşehir Belediyesi, Ocak 2010'da yaklaşık bin 200 aracı aktif taksi olarak tescil etti. Tüm taksi ve durak yerleri ile ilgili standartları belirleyen Büyükşehir Belediyesi, araçlar için yandan kızaklı ve 10 yaş sınırı getirdi. Ticari Taksiler Kooperatifi daha sonra piyasa araştırması yaparak bir firma ile anlaşma sağladı. Kooperatif, taksi esnafı için bir banka ile de ucuz kredi anlaşması yaptı. Mevcut yaşlı taksilere alım garantisini sağlayan kooperatif, taşıt tanıma sistemi sağlayan bir petrol firması ile yakıt anlaşması yaptı.

Ticari Taksiler Kooperatifi'nin sipariş ettiği 200 araç dün sahiplerine verildi. Araçları sağlayan Odabaşı Bal Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Ebubekir Bal ile yakıt anlaşması yapan Shell Bölge Müdürü Cankat Kırcalı, sistemin model bir çalışma olduğunu söyledi. Taksi esnafına kredi sağlayan Halk Bankası Bölge Pazarlama Müdürü Dr. Bilal Sucubaşı da esnafı yazın sıcaktan, kışın soğuktan koruyacak durak yerlerini düzenleme konusunda sponsorluk anlaşması yaptıklarını söyledi.

Ticari Taksiler Kooperatifi Başkanı Diyadin Gezer de ticari taksi sistemini hayata geçiren kamu ve özel sektörün tüm bileşenlerine teşekkür etti.

ORTAK DURAK HAVUZ SİSTEMİ GELİYOR

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı İbrahim Altun kentteki taksilerin dönüşüm sürecini anlattı. 2011 yılı sonunda Ortak Durak Havuz Sistemi'ne geçileceğini belirten Altun, bütün taksilerin bu duraklardan dönüşümlü ve ücretsiz yararlanacağını kaydetti. Altun, ihtiyaç duyulduğunda pasif olan taksi plakalarının da sisteme dahil edileceğini dile getirdi.