Atatürk Havalimanı taksicilerine baskın sigorta denetimi

Atatürk Havalimanı'na baskın yapan müfettişler, limanda çalışan taksilerde sigorta denetimi yaptı. Bağcılar Bölge Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) Ha

Atatürk Havalimanı'na baskın yapan müfettişler, limanda çalışan taksilerde sigorta denetimi yaptı. Bağcılar Bölge Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) Havalimanı Taksiciler Kooperatifi'ne gelen 3 müfettiş, taksilere ait evrakları inceledikten sonra çalışanları hakkında "İşyeri durum tespit tutanağı" hazırladı.

Taksicileri de SGK şemsiyesi altına almak için yürürlüğe konan yasanın 1 Kasım'dan itibaren uygulamaya konmasına tepki gösteren esnaf, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in kendilerine altyapının daha hazır olmadığını söylemesine rağmen yapılan bu baskın denetime şaşırdıklarını söyledi.

Taksici Metin Aslan, şoförlerin sigortalanmasına karşı olmadıklarını belirterek, "Ama sigortalının arabanın üzerine olması ve günlük hatta 4-5 saatlik şoförler çalışıyor. Kimse maaşlı çalışmıyor ki. SGK bunun altyapısı hazır değil dedi. Böyle saçmalık olmaz." diye konuştu.

Plaka sahibi Metin Kurt, düzenlemeyle ilgili ortada bilgi kirliliği varken araçların müfettişlerce denetlenmesi karşısından hayret ettiklerini belirtti. Kurt, "Böyle bir yasa çıktığı zaman önce tebliğ edilir, belli bir süre verilir ondan sonra denetlemeler yapılır. Şu ana kadar 50 -60 kişiye işlem yapıldı. Biz bu olayı yadırgadık." siteminde bulundu.

Şoför olarak çalışan Bettaş Bahadır da, üç kişilik müfettiş ekibinin araç ve kendisine ait bilgileri sorduktan sonra 15 gün içerisinde mal sahibine vermesini isteyerek tutanak yazdığını kaydetti.

"BAKANA RAĞMEN DENETLEME YAPILDI"

Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can ise, uygulamanın doğru olmadığını savundu. Arkadaşlarının panik ve kaos içerisinde olduğunu söyleyen Can,

"Bu yapılan işin altyapısı yoktur. Biz bunu Çalışma Bakanımızı ziyaretimiz ve kendisinin kooperatifimizi ziyareti esnasında konuştuk. Arkadaşlarımızın isteğe bağlı sigorta olabileceğini söyledi. 750 kişi içerisinde sigortalı olan olmayan var. Bakana rağmen İstanbul'un 7 ayrı noktasında taksicilere yapılan bu denetimleri garip karşıladık." diye konuştu.

Bu arada denetlemeler esnasında taksiciler ile müfettişler arasında küçük tartışmalar yaşandı. Bazı şoförlerin de denetlenmemek için duraktan ayrıldığı gözlendi.

"TAKSİ SAHİBİ TACİR SAYILIYOR"

Denetimlerde sigortasız şoförleri çalıştıranlar hakkında para cezası uygulanacak. Zaten bir iş yerinde çalışmaya başlayanlar sigortalı olmak zorunda. Sigortalılığı bildirim yükümlülüğü de çalıştıranlara ait.

Kendisinden başka en fazla iki kişi daha çalıştıran esnafın basit usule tabi iş yerinde çalışanlar İş Kanunu kapsamı dışında kalsa bile taksi kiraları düşünüldüğünde taksi sahiplerinin esnaf ölçülerini aşan gelirleri olduğundan tacir sayılıyor. Bu durumda o takside çalışan şoförlerin de İş Kanunu kapsamında sayılması zorunluluğu doğuyor.