Hüseyin Hatemi: Hakimlerin tazminata mahkum edilmesi, hukuk devleti açısından tehlikelidir

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle bazı

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle bazı hakimlerin tazminata mahkum edilmesinin hukuk devleti açısından tehlikeli olduğunu söyledi. Hatemi, "Hakimlere tazminat ödettirilmesi tehdittir." dedi.

Bilgi Üniversitesi'de düzenlenen 'Demokratikleşen Türkiye'nin Yeni Anayasası' konula panele katılan Hüseyin Hatemi, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun hakimlere verilen tazminat cezasını onamasına tepki gösterdi. "Bu karar tazminat tehdididir." diyen Hatemi, "Hukuka uygun bir karar değildir. Hakimler de savcılar da bu işte vazifelerini yapmaktadırlar. Daha yargılanma sonuçlanmamıştır. Yargılamadan önce ve sonra olmak üzere özel bir kanun vardır. O da haksız yere tutuklandığı kesinleşen kişilere devletin tazminat ödeyeceğine dairdir. Haksız yere tutuklanıp tutuklanmadığı belli olmadan önce hakimlerin tazminata mahkum edilmesi anlamsızdır ve hukuk devleti açısından tehlikelidir." şeklinde konuştu.

Hatemi, Yargıtay ve hakimleri etkileyebilecek güce sahip başka kişiler dava açarsa hakimler kanunlara göre hüküm veremez ve görevini yerine getiremez. Yargıtay üyeleri yanlış bir karar vermiştir. Bu kararı esefle karşılıyorum." ifadelerini kullandı.

OSMAN CAN: YARGITAY'IN KARARI YARGIYA MÜDAHALEDİR

Panelin moderatörlüğünü yapan eski Demokratik Yargı Derneği Eşbaşkanı Doç. Dr. Osman Can da, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 9 hakim hakkındaki tazminat kararını onamasını 'yargıya müdahale' olarak değerlendirdi. Hakim ve savcıların yargılama yaparken hata yapmalarının mümkün olduğunu belirten Can, "Kişisel kusurlar söz konusu olabilir. Ama bunların giderilme yöntemleri vardır. Soruşturma açılır. Soruşturmalarının ardından kişisel kusurla mı? Yoksa başka bir şeyle ilgili olduğu anlaşılır. Ona göre de bir prosedür vardır ve işlemler ona göre yapılır." dedi.

"Bu karar hakimler üzerinde bir baskı denemesidir." diyen Can, "Ergenekon gibi bir davayı bu şekilde bir müdahale ettiğiniz zaman insanlara bunun hukuki olduğunu anlatamazsınız." ifadesini kullandı.