Eski Cumhurbaşkanı Demirel, 'Türkiye Ve Enerji' Adlı Konferansa Katıldı

Türkiye'nin nükleer enerjide geri kaldığını savunan Süleyman Demirel, "Fransa'da, Almanya'da, tepesine bomba yağan Japonya'da da insan var

Türkiye'nin nükleer enerjide geri kaldığını savunan Süleyman Demirel, "Fransa'da, Almanya'da, tepesine bomba yağan Japonya'da da insan var. Onların canı tatlı değil mi? Fransa 2.5-3 sente elektrik satıyor. Biz ancak 10-12 sente mal edebiliyoruz. Türkiye vakit kaybetmeden nükleer santral yapmalıdır. Nükleer santral yaparken ekolojisini de yapmalıdır" dedi.
Ankara'da bulunan 'Eser Yeşil Bina'nda geleneksel olarak düzenlenen 'Aylık Konferanslar' dizisine bu ay Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel katıldı. Demirel, 'Türkiye ve Enerji' konulu konferansta, dünyanın en önemli meselesinin nüfus olduğunu belirterek, dünyada 1 milyar 440 milyon insanın enerjiden mahrum olduğunu söyledi. Demirel, sadece 400 milyon insanın Çin'de enerjiden yoksun olduğunun altını çizdi. Yoksulluktan kurtulmak için büyümenin, ekonomik kalkınmanın gerektiğini ifade eden Demirel,
ekonomik kalkınma için enerjinin olması gerektiğini söyledi. Enerjinin yüzde 70'inin petrol, gaz, kömürden elde edildiğini belirten eski Cumhurbaşkanı Demirel, bu enerjinin karbondioksit çıkardığını ve dünyada 10 milyar metrik ton dengi enerji kullanıldığını belirtti.
Yapılan ölçümlere göre havadaki kirliliğin 1850'de 278 ppm iken 1990'da 350'ye, önümüzdeki 100 sene zarfında 450'ye çıkacağını ve dünyada sıcaklığın 2 ila 6 derece artacağını söyleyen Demirel, yerkürenin evrenle alakasının bozulmasının engellenmesi gerektiğini belirtti.
Enerji üretilen kaynakların tükeneceğini ifade eden Demirel, başka enerji kaynaklarının bulunmasının gerekliliğini belirtti. Demirel, yenilenebilir enerji kaynaklarından suyun önemine dikkat çekerek, su kaynaklarının dünyadaki enerji miktarının yüzde 6'sını karşılayacağını söyledi.
Karbon devrinin nükleer enerjiyi devreye soktuğunu belirten Demirel, "Nükleer enerjiye birçok itiraz var. Ama bugün dünyada elektriğin yüzde 16'sı nükleer enerjiden elde ediliyor. Bu da tüm enerji kaynaklarında yüzde 6'ya tekabül ediyor. Dünyada 442 tane santral var ve bu santrallerin önemli bir kısmı Amerika, Avrupa ve Japonya'dadır. Fransa elektrik tüketiminin yüzde 78'ini karşılıyor. Almanya, Belçika, Japonya'da yüzde 30 civarında. Nükleer enerji bir taraftan tartışılıyor ama bugün dünyada nükleer
enerjiyi tartışan ülkelerden hepsi nükleer enerjiyi önermiş görünüyorlar" dedi.
Güneşin dünyanın enerji ihtiyacının 30 katını gönderdiğini ve insanlığın çıkış yolunun güneş enerjisinde olduğunu belirten Demirel, güneş enerjisinin ekonomik olarak kullanılması teknolojinin işi olduğunu söyledi. Enerjinin olmadığı yerde kalkınmanın olamayacağını söyleyen Demirel, "Yoksulluktan kurtulmak insanlığın kaderidir. Yoksulluktan kurtulacaksanız, kalkınacaksınız. Kalkınmak için enerji bulacaksınız" dedi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının güneş, rüzgar ve yer altı sularından yararlanmak olduğunu belirten Demirel, bu kaynakların nasıl iyi şekilde kullanılabileceğinin öneminin altını çizdi. Dünya yeni kaynakların en iyi şekilde kullanmanın peşinde olduğunu belirten Demirel, bugün kullanılan enerji toplamı 18 trilyon, 2030'da 30 trilyon kilovat saat olduğunu ve bunun da 10 milyar ton petrole eş değer olduğunu söyledi. Demirel 30 trilyon dolar yatırımın yapılması gerektiğini ifade etti. Demirel, Türkiye'de
1923 yılında 77 milyon kilovat saat, 1950 yılında 789 milyon kilovat saat üretimi olduğunu belirterek, Türkiye'de birçok projeye imza attığını söyledi.
Türkiye'de 1 kilometre yüksek enerji hattının bulunmadığına dikkat çeken Demirel, büyük santralin olmadığını da ekledi. 200 milyar saat enerjisi olduğunu belirten Demirel, 45 milyar saat enerji ürettiklerini söyledi. Demirel, enerji işinin devlet işi olmadığını, devletin yeteri kadar enerji sektörüne yatırım yaptığını iddia ederek,"Türkiye'de büyük nehirlerde önemli barajları yaptık. Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya üzerinde yaptık" dedi.
Eski Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye'nin sanayileşmiş ülkelere göre geride kaldığını, 2023 yılında Türkiye'nin enerji ihtiyacının 520 milyar kilovat saat olacağını belirterek, "Türkiye yenilenebilir kaynaklarını kullanacak. 35 milyar kilovat saat civarında rüzgar kapasitesi görülüyor. Girişimciler hevesle yapmak istiyorlar. Bırakalım yapsınlar. Teknik hatalar yapmamak kaydıyla bırakalım yapsınlar" dedi.
Türkiye'nin nükleer enerjide geri kaldığını belirten Demirel, "Fransa da, Almanya'da da, tepesine bomba yağan Japonya'da da insan var. Onların canı tatlı değil mi? Fransa 2.5-3 sente elektrik satıyor. Biz ancak 10-12 sente mal edebiliyoruz. Türkiye vakit kaybetmeden nükleer santral yapmalıdır. Nükleer santral yaparken ekolojisini de yapmalıdır" diye konuştu.
Avrupa'nın Rusya ile Cezayir kaynaklarına bağlı olduğunu söyleyen Demirel, Avrupa'nın Rusya'ya bağlı olduğunu ifade etti. Türkmenistan, Irak'ta enerji kaynağı bulunduğunu belirten Demirel, "Türkiye'de bir enerji pazarı olmalı. Henüz bundan uzağız" dedi.
Türkiye'de sanayi kurulmadığını belirten Demirel, "Bizden geçen borulardan yararlanmak suretiyle bir enerji ruhu yaratabilirsek, onun bize yararı olur. Yoksa sadece gelip geçmiş olması kira almamıza yarar. Başka hiçbir şey değildir" ifadelerini kullandı.
Toplantı sonunda Demirel'e Eser Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Adiloğlu tarafından plaket verildi.
(AUÖ-OK-Y)