Bakan Dinçer: Terörü bitirmek için işsizlik sorununa daha fazla kafa yormamız lazım

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Doğu ve Güneydoğu'yu ziyaret ettiğinde işsizlik sorununu daha belirgin bir şekilde hissettiğini belirte

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Doğu ve Güneydoğu'yu ziyaret ettiğinde işsizlik sorununu daha belirgin bir şekilde hissettiğini belirterek, terörü bitirmek için işsizlik sorununa daha fazla kafa yormak gerektiğini söyledi.

AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel'in verdiği akşam yemeğinde, sivil toplum örgütleri, iş adamları ve esnafın sorunlarını dinleyen Bakan Dinçer, daha sonra açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin en önemli sorunlarından ikisinin terör ve istihdam olduğunu söyleyen Dinçer, gençlere iş imkanı sağlanamaması halinde terör sorununun da çözüleceğini ifade etti. Dinçer, şöyle konuştu: "Burada terör olduğunda yatırım gelmiyor yatırım geldiği zamanda terör zaten ortadan kalkacaktır. Bu iki konu arasında iki etkin bağını görmek ve iletişimi görmek mümkündür. Bu açıdan biz istihdam sorununa daha fazla kafa yormamız gerekir ve el birliği ile mücadele etmemiz gerekir. Bakanlık olarak işçi ve işveren temsilcileri sendika olsun veya bireysel olarak çalışanlar ve iş arayanlar olarak bunların aileleri olarak bir kentin yöneticisi olan vali belediye başkanı olarak yine o kentin sivil toplum örgütleri olarak eğer sokaktaki boş gezen çocukların bize maliyetleri fark etmiyorsa onların sorunlarını çözmek için kendimizi feda etmeyi düşünmüyorsak sorumluluğumuzu tam olarak yerine getirmiş olamayacağız."

Bakan Dinçer, işsizlik sorunun kolayca baş edecekleri bir sorun olmadığının farkında olduklarını söyledi.

"İSTİHDAM SOSYAL HAYATIN EN DERİN KONUSUDUR"

Dinçer, istihdamın sosyal hayatın çok derin konularından biri olduğunu, bunun aslında tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı bir sorun olduğunu ifade ederek, özellikle 2008 yılında başlayan krizin toplumların hepsinde sosyal olarak derin bir yara açtığını belirtti. İşsizliğin bütün dünyada arttığını dikkat çeken Dinçer, "Biz bunu daha kolay çözdük. Belki artışını önlemiş gibi görünüyoruz. Ama her haliyle işsizlik bizde ciddi bir sorun olarak gözüküyor.Kadınlarımızın hem istihdam oranları düşük, hem de gençlerimizin işsizlik oranları çok yüksek. Bundan daha önemli daha ağır sorunumuz ne olabilir ki? Bunun çözümü için hep birlikte kafa yormamız gerekir." şeklinde konuştu.

"BİR KENTİN HALKI GİRİŞİMCİ DEĞİLSE DIŞARIDAN DESTELE EKONOMİSİ BÜYÜMEZ"

Dinçer, istihdam sorununu çözmenin tek yolunun ülkenin ekonomisini geliştirmek ve büyütmek olduğunu belirterek, "Bu kentin ekonomik olarak büyümesini sağlayamazsak bu kentin istihdam sorununu çözemeyiz. Bunun yegane yolu sizlerden geçiyor. Eğer bir kentin halkı girişimci değilse eğer o kent girişimci bir kent niteliğini taşımıyorsa dışarıdan yapılan destekler ile ekonomik büyümeler sağlanmaz. Ekonomik büyümenin en dinamik unsuru ve çekirdeği insanlar ve kentlerin yönetim yapılarıdır.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 167 bin kişiye meslek öğrettiklerini ve bu insanlardan yaklaşık 37 binini işe yerleştirdiklerini belirten Bakan Dinçer, bu yıl çok daha fazla insanı meslek sahibi yapacaklarını ve işe yerleştireceklerini bildirdi. 2009 yılında 1 milyon 300 bin kişiye istihdam sağladıklarını aktaran Dinçer, bunun Türkiye tarihinde belki de en yüksek oranlardan biri tanesi olduğunu söyledi. Türkiye'de en yüksek prim ödeyen kayıtlı sigortalı sayısına ulaşıldığını da belirten Dinçer, "Yaklaşık 16 milyon insana defa çıktık. Ekonomimizin en parlak olduğu dönemlerde bile bu rakamlara ulaşılamamıştı. Bu yıl Mardin'e 4 milyon TL mesleki eğitim için kaynak ayırdık. Bir önceki yıl 3 milyon lira civarındaydı. Maalesef mesleki eğitim olarak burada açılan bazı kurslara müracaatlar olmalı ve biz burada yeteri kadar mesleki eğitim yapamadık." dedi.