Tmmob'dan Balıkesir'de Kent Sempozyumu

Türk Mühendisleri ve Mimarları Odaları Birliği (TMMOB) tarafından Balıkesir'de kent sempozyumu düzenlendi

Tmmob'dan Balıkesir'de Kent Sempozyumu
Türk Mühendisleri ve Mimarları Odaları Birliği (TMMOB) tarafından Balıkesir'de kent sempozyumu düzenlendi. TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen sempozyum, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi ve BALGÜÇ Vakfı tarafından destekleniyor. Sempozyumda, "Yaşamak İstediğimiz Balıkesir Nasıl Olmalı?" sorusuna cevap aranıyor. Balıkesir Kent Sempozyumu'nun açılış programına, Vali Yılmaz Arslan, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Özenç, BAÜ Rektörü Prof Dr. Şerif Saylan, Baro Başkanı Muzaffer Mavuk, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, daire müdürleri, akademisyenler ve öğretim görevlililerinin de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Balıkesir Belediyesi Salih Tozan Toplantı ve Gösteri Merkezi'nde başlayan sempozyum üç gün sürecek. Balıkesir Kent Sempozyumunun açılış konuşmasını yapan TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu sekreteri M. Nazmi Kacar, Türkiye'nin hazırcılıktan vazgeçerek kendi teknolojisini üretmek zorunda olduğunu söyledi. Kacar, sempozyumla ilgili bir yıldan beri hazırlık yaptıklarını, sonuçta ortaya çıkacak olan görüşlerden elde edilecek bilgilerden bir kitap oluşturulacağını belirtti. Nazmi Kacar, sempozyum ile Balıkesir'de bugüne kadar yapılmış olan veya yapılamayan yatırımların doğruluğunu veya yanlışlığını görmeye çalışmayı amaçladıklarını, yerel yönetime de yapacakları işlerde gönüllü olarak yol gösterici olmak istediklerini kaydetti. TMMOB başkanı Mehmet Soğancı da, mühendisliğin bilim ve teknolojiyi insan ile buluşturan bir meslek olduğunu vurguladı. Mesleklerinin insan odaklı olduğunun altını çizen Soğancı, "Onurlu olduğu kadar sorumlulukları fazla olan bir mesleği icra ediyoruz. Bu tür sempozyumlarda bilim insanlarının yoğun emek harcayarak oluşturdukları bilgi, eriºilebilir ve ulaşılabilir hale gelmektedir. Bizce de paylaşılan bilgi en değerli bilgidir. Balıkesir, sanayisi, turizmi ve tarımı ile büyük bir aşama kaydetmektedir. Bu hızlı değişim beraberinde de çeşitli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. İşte bu sempozyumda bu sorunları tespit ederek konularının uzmanları ile çözüm yollarını hep birlikte arayacağız" diye konuştu.
BAÜ Rektörü Prof Dr. Şerif Saylan ve Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Özenç de konuşmalarında Balıkesir Kent Sempozyumunda ortaya çıkacak fikir ve görüşlerin gerek tüm ilin gerekse kentin gelişmesine ışık tutacağını umut ettiklerini ifade ettiler. Sempozyum açılışındaki konuşmaların sonunda söz alan Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, böyle bir sempozyumun düzenleniyor olmasından dolayı mutluluğunu ifade ederken tertipleyen yetkililere ve emeği geçenlere teşekkür etti. Kapsamlı bir konuşma yapan Vali Yılmaz Arslan, "Sınırları içerisinde yaşamaktan, bulunmaktan, çalışıyor olmaktan büyük mutluluk duyduğumuz Balıkesir ilinin her yönüyle ele alınacağı bu sempozyumun, ilimizin kültürel, sanatsal, sosyal ve ekonomik şartlarının geliştirilmesi konusunda bize yol gösterecek, ufuk açıcı sonuçlar ortaya çıkaracağından eminim" diyerek memnuniyetini dile getirdi. Kentleşme ile ilgili başlıca sorunlardan söz eden Vali Arslan, kentsel sorunlara kısa vadeli çözümler çerçevesinde yaklaşmanın kentlerde bugün karşı karşıya kalınan karmaşa ve düzensizliğin en önemli sebebi olduğunu söyledi. Yılmaz Arslan, "Oysa olması gereken, insana saygılı, insanı odak noktasına alan, toplumun tarihsel ve kültürel birikimini göz önünde bulunduran, ama aynı zamanda bugünkü ve gelecekteki gereksinimlerine yanıt verebilecek uzun vadeli bir yaklaşımla kent planlamasının yapılması ve bu doğrultuda kent bilincinin verilmesidir. Kent yaşayan bir organizmadır, dinamik bir yapısı vardır. Bu organizmanın sağlıklı yaşaması da kentin işlevsel bütünlüğü ile gerçekleştirilebilir. Kentin işlevlerinin bütünlüğü o kentin konut, çalışma, eğlence ve ulaşım alanlarının birbirini tamamlayacak ve karmaşadan uzak bir şekilde planlanması ile mümkündür. Aynı zamanda kentlerin tarihsel sürekliliğin sağlanması ve toplumsal ve fiziksel kültür unsurlarının günümüz şartlarına uydurulması, ortak bir kent kültürünün oluşturulması kentlerin yaşamları için vazgeçilmez bir unsurdur. Günümüz kentlerinde insanlar fiziksel olarak birbirine yaklaşmakta ancak ruhsal olarak birbirinden uzaklaşmaktadır. Artık birey kalabalık içinde daha yalnızlaşmış, güvenliği konusunda daha endişeli, birbirine tahammül konusunda daha anlayışsızdır. Ancak şurası da bir gerçektir ki günümüzde kentten vazgeçmek gibi bir lüksümüz de yoktur. Gelişim ve değişim kentlerde yaşanmaktadır. Her şeye rağmen kentler, insanların yaşam alanı, yaşamların dokusunun örüldüğü yerlerdir" diye konuştu.
Kentliliğin doğal ve kültürel yapıyı bozmadan nasıl gerçekleşebileceğini anlatan Vali Yılmaz Arslan, üç gün sürecek olan sempozyumun son derece zengin bir içeriğinin olduğunu kaydetti. Vali Arslan, "Bizler Balıkesir'de yaşayan, çalışan insanlar olarak biraz da görevimiz gereği kentleşme konusunda bulunduğumuz yeri, eksiklerimizi, açmazlarımızı belli düzeyde biliyoruz. Ancak 26-28 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen bu sempozyumla konuları daha bilimsel temelde, uzmanların sunumuyla etraflıca öğrenme imkanımız olacak. Sempozyumdan ortaya çıkacak sonuçlar umuyorum ki doküman haline getirilerek bizlerin istifadesine sunulacaktır. Görev alanımız çerçevesinde bundan sonra yapacağımız çalışmalarda alacağımız kararlar da bizlere yol gösterici olacaktır" dedi.
28 Kasım Pazar günü sona erecek olan Balıkesir Kent Sempozyumu, "Kent Planlaması-Yerbilimleri-Sağlık, Doğal Afetler- Yenilenebilir Enerji, Kentleşme-Kent Hukuku-Yerel Basın, Mühendis ve Mimarların kentsel yaşam alanlarına bakışı, Balıkesir'de Eğitim- Hayvancılık ve Mimari Yapı, Doğal Kaynaklar-Turizm-Kültür Sanat-Çevre ve Atık Yönetimi- Kent Planlama-Kentsel Koruma ve Dönüşüm Oturumları ve Kent ve Toplum Paneli" konuları üzerinde uzman araştırmacılar ve akademisyenler tarafından görüş alışverişinde bulunulacak. Sempozyum sonunda Balıkesir ilinin kültürel, sanatsal, çevresel, sosyal ve ekonomik koşullarının sürdürülebilirlik ilkesine bağlı olarak geliştirilmesine yönelik çalışmalarda ve üretilecek politika ve planlar kapsamında başvurulabilecek bilimsel bir kaynak eser oluşturmak amacıyla ulaşılacak bilgi birikiminin, "Bildiriler Kitabı" olarak yayınlanacağı açıklandı.