Rusya'da 400 MW'lık elektrik santrali işletmeye açıldı

2007 Temmuz ayında imzalanan anlaşma ile Moskova'nın doğusundaki Shatura şehrinde yapımına başlanan 400 MW gücünde kombine çevrim elektrik santrali Ga

2007 Temmuz ayında imzalanan anlaşma ile Moskova'nın doğusundaki Shatura şehrinde yapımına başlanan 400 MW gücünde kombine çevrim elektrik santrali Gama ve General Electric (GE) konsorsiyumu tarafından tamamlanarak işletmeye açıldı.

Anahtar teslimi inşa edilen ve yaklaşık 300 milyon euro sözleşme bedeli olan tesis, Moskova bölgesinin önemli ölçüde enerji ihtiyacını karşılayacak olması, E.on'un Rusya'daki ilk yeni kapasite yatırımı olması ve yabancı bir grubun ülkede tamamladığı ilk mühendislik-tedarik-yapım (EPC) işi olması dolayısıyla büyük önem arz ediyor.

Projenin yapımında; konsorsiyum ortaklarından GE ana güç bloğundaki gaz türbini, buhar türbini ve atık ısı kazanı gibi ekipmanların tedarikini, Gama Güç Sistemleri ise enerji santralinin mühendisliği, ana güç bloğu dışındaki tüm ekipmanların tedariki, tüm tesisin inşaatı ve montajı ve diğer işleri planlanan zamandan önce tamamladı.

Bugüne kadar yaklaşık 19 bin MW toplam gücünde enerji santrali inşasında görev alan ve enerji santrallerinin EPC bazında yapımında dünya çapında deneyime sahip olan Gama Güç Sistemleri'nin, Sibirya bölgesindeki Surgut şehrinde sözleşme bedeli yaklaşık 600 milyon euro olan 800 MW kapasiteli elektrik santralini de 2011 yılında tamamlanması planlanıyor.

Gama Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ergil Ersü, yapımı tamamlanan Shatura santralinin işletmeye başlamış olmasından büyük gurur duyduklarını belirterek, Rusya'nın ağır sanayiinde önemli bir rol üstlendiklerini vurguladı. Ergil Ersü, Rusya'da yapımı 2009 yılında tamamlanan Vyksa şehrindeki 420 milyon dolarlık sözleşme bedeline sahip çelik haddehane projesi ve Kaluga şehrinde yer alan 277 milyon dolar sözleşme bedeline sahip Electrosteel MeltingCasting Complex projelerinin tamamlanması ile yıllık 944 bin ton profil ve inşaat demiri üretim kapasitesine sahip olacağını sözlerine ekledi.