Kırgızistan'da hükümet kurulamıyor

Kırgızistan'da devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev iktidarının arından yapılan ilk genel seçime rağmen ülkede bir türlü hükümet kurulamıyor. 10 Ek

Kırgızistan'da devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev iktidarının arından yapılan ilk genel seçime rağmen ülkede bir türlü hükümet kurulamıyor. 10 Ekim'de yapılan toplam seçmenin sadece yüzde 56'sının katıldığı genel seçime hiç bir parti yeterli çoğunluk sağlayamayınca Otunbayeva koalisyon hükümetini kurma görevini Sosyal Demokrat Partisi (SDP) Başkanı Almazbek Atambayev'a vermişti. 11 Kasım'da başlatılan koalisyon hükümeti için ittifak görüşmeleri ise henüz sonuç vermedi.

Meclise giren 5 partinin içinden Sosyal Demokrat Partisi (SDP) ve Ata Meken (Vatan) iktidar yanlısı olurken, Ata Curt (Yurt) partisi ise devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'e yakınlığı ile biliniyor. Diğer yandan Ar Namıs (Namus) Partisi ve Kremlin yanlısı olarak bilinen Respublika (Cumhuriyet) Partisi'nın ise her ihtimalde koalisyon için kilit rol oynayacağı belirtiliyor.

Hükümeti kurma görevi üstlenen SDP lideri Almazbek Atambayev önce Ata Meken ve Respublika ittifakını önerdi. Daha sonra SDP bu sefer Moskova yanlısı Ar Namus ile yaptığı görüşmeleri de olumlu sonuç çıkmadı. SDP'nın Ata Curt ile bir araya gelmesine ise eylemci halk tepki gösteriyor. Koalisyonun oluşması için en az 3 partinin bir araya gelmesi gerekiyor.

Bu arada hükümeti kurma görevi üstlenen Atambayev'in bakanlar kurulu kabine listesini cumhurbaşkanına sunması için sadece 2 gün kaldı.

20 yıllık bağımsız Kırgızistan tarihinin ilk Cumhurbaşkanı Askar Akayev'in 15 yıllık görevini toplu eylem ile sonlandıran halk, 5 yıl sonra yine eylem ile getirdiği Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'i eylem ile görevine son verdi.