Sabancı Üniversitesi, Uluslararası Enerji Ve İklim Merkezi Kuruyor

Enerji ve iklim değişikliğinin giderek artan büyük stratejik önemi ve bu bağlantılı stratejik konuların ağırlık merkezinin dünyada doğuya kayması göz önüne alınarak, Sabancı Üniversitesi'nde enerji ve iklim konusunda yeni bir merkez oluşturuluyor

Enerji ve iklim değişikliğinin giderek artan büyük stratejik önemi ve bu bağlantılı stratejik konuların ağırlık merkezinin dünyada doğuya kayması göz önüne alınarak, Sabancı Üniversitesi'nde enerji ve iklim konusunda yeni bir merkez oluşturuluyor.
"İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi" adı verilen oluşum, Sabancı Üniversitesi İletişim Merkezi'nde düzenlenen toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıya Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Rektör Prof. Dr. Nihat Berker ve merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Dr. Fatih Birol katıldı.
Söz konusu merkez için oluşturulan Uluslararası Yönlendirme Komitesinin yönetimini, fahri başdanışman olarak, Forbes dergisi tarafından dünyanın enerji konusundaki en nüfuzlu dördüncü kişisi olarak kabul edilen Dr. Fatih Birol'un yapacağı, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı tarafından açıklandı.
Enerji ve iklim değişikliği konusunda en stratejik konumda böyle bir merkezin dünyada ilk kez Sabancı Üniversitesi tarafından oluşturulduğunu belirten Güler Sabancı, böylece Sabancı Üniversitesi'nin bir çok alandaki çalışmalarında olduğu gibi bu konuda da öncülük görevini üstlendiği ifade etti.
"Bu yapılanma ile Sabancı Üniversitesi'nin yalnızca Türkiye'de değil yakın coğrafya ve dünyada da enerji ve iklim konusunda otorite olmasını amaçlıyoruz" diyen Sabancı şöyle devam etti:
"Üniversitedeki entelektüel yapı da böyle bir oluşuma fırsat sağlıyor. Merkezin çalışmaları gerek bölgesel gerekse tüm dünya için sürdürülebilir bir enerji geleceğine yönelik çözümlerin geliştirilmesini sağlayacak. İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi'nin, enerji ve iklim alanlarında en yüksek kalitede objektif ekonomi ve politika araştırmaları yapması, geleceğe odaklı ve bağımsız bir araştırma ve politika merkezi olması planlanıyor. Merkezin çalışmaları, gerek bölgesel gerekse tüm dünya için
sürdürülebilir bir enerji geleceğine yönelik çözümlerin geliştirilmesine yardımcı olacak. Bölgede ve dünyada hükümetler, şirketler, araştırma kurumları ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapacak olan Merkez, devlet organlarını ve endüstriyi, enerji ve iklim değişikliğinde kilit konularda bilgilendirmeyi amaçlıyor."
Sabancı, merkezin, küresel enerji pazarının hem üretim hem tüketim taraflarında yer alan, gelişmiş veya gelişmekte olan tüm stratejik oyuncularının buluşma noktası özelliğine sahip olan İstanbul'da kurulmasının da altı çizilmesi gereken bir durum olduğu da belirtti.
Dr. Fatih Birol ise toplantıda yaptığı konuşmada, hem enerji üretimi hem de tüketiminde dünyanın ağırlık merkezinin Doğuya kaydığına işaret ederek, "Ülkemizin hemen yanı başında olan Ortadoğu ülkeleri, Rusya ve Hazar bölgesi, dünya petrol ve doğalgaz piyasalarındaki ağırlıklarını hızlı bir şekilde artırmaya başladılar. Tüketim açısından Çin, Hindistan ve Ortadoğu ülkeleri dünya lideri konumuna geldiler. Bu coğrafyadaki karar vericilerin dünyadaki enerji ve çevre gelişmelerini doğru bir şekilde okuyup
bunu alacakları önemli kararlara yansıtmaları, hem bu ülkeler hem de dünya piyasaları için stratejik öneme haizdir. Bu nedenle Sayın Güler Sabancı'nın böyle bir Merkez kurma fikrinin son derece iyi bir zamanlama ile alınmış çok isabetli bir karar olduğunu düşünüyorum. Ben de, bu çok önemli girişime fahri olarak destek vermekten ve Yönlendirme Komitesindeki çok değerli meslektaşlarımla bir arada gayret göstermekten çok mutluyum" dedi.
Merkezin Uluslararası Yönlendirme Komitesi ise şu isimlerden oluşuyor: Suudi Arabistan'dan Kral Abdullah Petrol Araştırmaları Merkezi'nin (KAPSARC) İş Geliştirme Direktörü Nabil O. El Huveyter, Çin'den Pekin Enerji Kulübü Başkanı Xavier Chen, Brookings Enstitüsü'nden Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, MIT'den Enstitü Profesörü John Deutch, Sabancı Holding'den Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, İngiltere'den Birleşik Krallık Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Barbara Thomas Judge, Avusturya'dan Verbund
Yönetim Kurulu Başkanı Michael Pistauer. Merkezin kuruluş sürecini yönetecek olan Uluslararası Yönlendirme Komitesi'nin üyeleri arasında Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Nihat Berker de bulunuyor.