Öğretimde 1.5 milyar TL'lik sanal devrim

FATİH Projesi'nde imzalar atıldı, 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar geliyor

FATİH Projesi'nde imzalar atıldı, 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar geliyor

ANKARA/AA


"Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi"nin (FATİH Projesi) imza töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın katılımıyla Rixos Otel’de gerçekleştirildi.

ERDOĞAN: MİLLİ EĞİTİMİ İDARE ETMEKLE YETİNMİŞLER
Başbakan Erdoğan, Türkiye’de çocukların bilgisayarlı eğitim sürecine çok geç dahil olduğunu belirtti. Erdoğan göreve geldiklerinde her 85 öğrenciye bir bilgisayar düştüğünü hatırlatarak var olan bilgisayar sınıflarında da bozulacak endişesi ile bilgisayarların kullanılmadığını söyledi. Türkiye her konuda yaşadığı sıkıntının temelinde, gençlerin gözlerindeki umut ışığının sönmesi bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "On yıllar boyunca hükümetler Milli Eğitim’e sadece idare edilmesi gereken bir hadise olarak baktılar. Sadece idare etmekle yetindiler? Bizde müfredatın tartışma konusu olduğunu görmezsiniz. Ya da çok nadir şahit olursunuz. Eğitim metotları, eğitim teknolojileri, eğitimde fırsat eşitliği imkanlar konuşulmaz. Varsa yoksa şekil konuşulur, şekil varsa yoksa şekil tartışılır. Öğrencinin neyi öğrendiği neyi öğrenmediğinden ziyade ne giydiği ne okuduğu hangi okulu tercih ettiği yada tercih etmesi gerektiği gündemi işgal eder. 2002 öncesinde eğitim sistemi çok ciddi tartışma konusuydu. Gündemden hiç düşmedi. Ama hiç kimse 85 öğrenciye bir bilgisayar düşmesini sorgulamadı. 60- 70 kişilik sınıfları, 120 kişilik sınıfları sorgulamadı. Okulsuzluğu öğretmensizliği eğitim kalitesini sorgulamadı. Avrupa ülkelerinin çocukları sınıflarında okullarında bilgisayarla eğitim görürken akıllı tahtaları kullanırken, okul eğitimini bırakınız yaşam boyu eğitimi tartışırken bizde meslek liseleri, üniversite öğrencilerinin kılık kıyafeti, zorunlu eğitimin süresi konuşuldu. Bununla kaybettik biz bu yıllarımızı. Şimdi bu kaybolan yılları geri almak istiyoruz. Onun için ciddi bir heyecana ihtiyacımız var. Gayrete ihtiyacımız var" diye konuştu.

-300 BİN DERSLİK TALİMATI-
Başbakan Erdoğan konuşmasında yeni derslikler konusunda talimat verdi. Ulaştırma ve Milli Eğitim Bakanları’na seslenen Erdoğan süratle derslik noktasındaki açığın kapatılmasını istedi. Erdoğan şunları söyledi: "Burada mesela en kısa zamanda yapabileceğimiz derslik sayısını mevcudu katlayabilecek noktaya getirmemiz lazım. Milli Eğitim Bakanı’nın talebi nedir? Çok önemli. 150-300 ne yapıyoruz ona göre adım atacağız. Ona göre kayda alacağız bunu. Bizim şu anda sağlıklı bir şekilde azami 30 öğrenci. 30’un üzerinde sınıf kalmaması için adım atmamız gerekiyor. Bir diğer adım da artık ilköğretim okullarının bulunduğu yerlerde okul öncesi öğrenime yönelik sınıfların da yapılması. Bunlarla beraber hesabı yaptığımızda sanıyorum derslik adedi ?300 bin yeter mi? (Milli Eğitim Bakanı’na soruyor) Burada fiziki mekan konusunda sıkıntımızın kalmaması gerekiyor. Öğretmenler noktasında açığın kapatılması gerekiyor. Okul öncesinde yoğunlaşacağız. Okul öncesi atacağımız adımlarla artık ilköğretimi çok daha güçlü bir hale getirmemiz gerekiyor. Bizde okul öncesi kültürü ailelerde gelişmiş değil. Artık 4 yaşından itibaren okul öncesi öğretime geçmemiz gerekiyor. Bunu gezdiğimiz batı ülkelerinde görüyoruz. Bakıyoruz 4 yaşındaki çocuklar çok iyi başarıyor. Çünkü o yaşta alıcılık başlıyor."

-BEYLER RAHATSIZ OLMASIN-
Erdoğan konuşmasında projenin isminin kısaltmasının Fatih olduğunu hatırlatarak, bu konuda bazılarının isimle dalga geçtiğini söyledi. Erdoğan "Bu proje hakkıyla icra edildiğinde onlara gerekli tokadı atacaktır diye düşünüyorum" derken Fatih Sultan Mehmet’in ismine hazımsızlık olduğunu dile getirerek "Bunu hazmedemeyenler, o isme hazımsız olanlar maalesef bu adın konmasından rahatsızlar. Bunun açılımı Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi niye rahatsız oluyorsun. Bu nimetlerden istifade etmekten daha fazla bir şey olabilir mi. Atmak istediğimiz adım bu. Onun için beyler rahatsız olmasınlar. Onlar ne kadar rahatsız olursa olsun biz yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.
Fatih Sultan Mehmet’in yaşına göre çok büyük bir zekaya sahip olduğuna da dikkat çeken Erdoğan "O yaşta kaç dil bildiğine dair değişik rivayetler var. Hal bu. Doğrusu bu halimizden utanıyoruz. Temenni ediyorum ki bu yeni kuşaklar çok daha vasıfla yetişir" dedi

YILDIRIM: 1.5 MİLYAR TL'YE MAL OLACAK
Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, "Bugün artık okulların hemen hemen tamamında bilgisayar sınıfları bulunuyor, ayrıca bin 500 okulda bilgisayar destekli fen laboratuvarı, 18 bin 500 okulda yazarlık yazılım programı, 12 bin okulda da geniş bant internet erişimi bulunuyor" dedi. FATİH Projesi hakkında bilgi veren Yıldırım, "Bu protokolle birlikte yaklaşık 1,5 milyar TL’ye mal olacak Akıllı Sınıf Projelerini başlatmış oluyoruz. Böylece artık öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz tebeşir tozu yutmaktan kurtulmuş olacak. İnteraktif bir eğitim-öğretim sürecini okullarımızda başlatmış olacağız. Proje dört yıl gibi bir sürede tamamlanmış olacak, böylece tüm okullarımız akıllı sınıflara sahip olacak" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülecek ve Ulaştırma Bakanlığınca desteklenecek projenin ilk yılında ortaöğretim, ikinci yılında ilköğretim ikinci kademe, üçüncü yılında ilköğretim birinci kademe ve okul öncesi kurumlarında bilişim teknolojisi donanım altyapısı, e-içerik, öğretim programı, hizmet içi eğitim ve bilinçli güvenli internet kullanımı aşamalarının tamamlanması amaçlanıyor.


Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 2002’de 85 öğrenciye bir bilgisayar düşerken 2010’da 15 öğrenciye bir bilgisayar düştüğünü, 2003’te çok az okulda, sınırlı internet erişimi varken bugün ilköğretimde okulların yüzde 96’sında, orta öğretimde de yüzde 100’ünde internet erişimini sağladıklarını bildirdi.

-"PROJE, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERİN MOTİVASYONUNU ARTIRACAK"-
Fatih Projesi’nin tüm öğrencileri kucaklayacağını, bilgiye çok daha hızlı ulaşmalarını sağlayacağını belirten Bakan Çubukçu, proje sayesinde öğretmenlerin çok daha zengin bir ortamda ders yapabileceğine işaret etti.

İnternetin güvenli kullanımının en az bilgi kadar önemli olduğuna işaret eden Çubukçu, Fatih Projesi’yle öğrencileri her türlü zararlı içerikten korumak ve istismarı önlemek için gerekli altyapıyı oluşturacaklarını belirtti. Çubukçu, projenin 3 yılda bitirilmesinin hedeflendiğini, projeyle internet kullanımının da güvenli bir şekilde tamamlanmasının hedeflendiğini dile getirdi.
Proje kapsamında projektör cihazları, 38 bin 688 çok amaçlı fotokopi makinesi ve akıllı tahtaların 40 bin okula dağıtılacağını söyleyen Çubukçu, projede emeği geçenlere de teşekkür etti.


-"FATİH PROJESİ"-
Proje ile eğitim ve öğretimde niteliği artırmak ve fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve her okula çok amaçlı fotokopi makinası verilerek internet altyapısı oluşturulacak. Okullarda görev yapan yaklaşık 600 bin öğretmen donanım altyapısı konusunda yüz yüze ve uzaktan eğitim yöntemleriyle hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılacak. Bu süreçte ayrıca öğretim programları, bilişim teknolojisi destekli öğretime uyumlu hale getirilerek eğitsel e-içerikler oluşturulacak, her ders için yine e-kitap ve öğrenme nesneleri hazırlanacak.
FATİH Projesi ile bilişim teknolojisi araçlarıyla birlikte internetin de bilinçli ve güvenli kullanımını sağlamak için mevzuat düzenlemesi de yapılacak.