Akıllı robot satranç şampiyonunu zorladı

İnsanlarla robotlar arasında yaşanacak olan varoluş savaşı zeka düzeyinde yapılmaya başlandı bile. Duygusal robot yenilgiyi kabul ettiğinde rakibinin elini de sıkıyor.. İşte insan ve robotun satranç savaşı.

Akıllı robot satranç şampiyonunu zorladı
Dünyanın en eski savaş ve strateji oyunlarından biri olan satranç insan ve makine arasındaki rekabetinodak noktası oldu. Bazı bilim adamı ve yazarlara göre gelecekte olması beklenen insanlık ve robotlar arasındaki varoluş savaşı için ilk adım bu oyun üzerinden atılıyor.(Türk Robota Dünyanın İlgisi Büyük)

Bu düşünceye göre yeterince güçlenen ve zekileşen robotlar dünyanın yönetimini insanların elinden alıp baskın ırk olmak için bizlere savaş açacak.

Geçtiğimiz hafta Rusya'da yapılan özel bir etkinliğe katılan eski satranç şampiyonu Vladimir Kramnik bu konuda özel olarak tasarlanmış bir robot ile gösteri maçı yaptı.

DÜNYA ŞAMPİYONU ZORLANDI

İlk başta eğlenmek için maça başlayan eski şampiyon makinenin gelişmiş sistemi karşısında bir süre bocaladı daha sonra ise daha stratejik hamlelerle oyunun ciddiyetini artırdı.

Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net'in haberine göre, bu tarz maçlar daha önce olmuştu ancak bu seferki oyunun en büyük artısı ise makinenin gelişmiş yapay zekası ve insanı davranışları oldu. Kendinden önceki satranç robotları sadece hamle yaparken, yeni nesil makine ise saati kullanma gibi özelliklere sahip.

Kramnik'in yaptığı iki ciddi hamle sonrasında biraz düşünen robot, rakibinin elini sıkarak maçın berabere bitmesini sağladı.