Trafik kazalarının başlıca sebepleri alkol, aşırı hız, hatalı sollama ve uykusuzluk (Özel)

Trafik kazalarının dört önemli sebepten kaynaklandığını ifade eden Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, bunları alkollü araç kullanm

Trafik kazalarının dört önemli sebepten kaynaklandığını ifade eden Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, bunları alkollü araç kullanma, aşırı hız, hatalı sollama ve uykusuzluk olarak sıraladı. Hancı, Türkiye'deki adli olayların büyük bölümünün de trafik kazalarından kaynaklandığını vurguladı. Prof. Dr. Hancı, kazalara sebep olarak yollardaki kusurların da sayılabileceğini belirterek, Türkiye'deki kamyon sayısının, 14 Avrupa ülkesinin toplamından fazla olduğunu kaydetti. Hancı, "Yolların, aşırı yüklü ve ağır tonajlı araçlar tarafından tahrip edilmesi, oluklar ve eğimler meydana gelmesi de trafik kazalarının oluşmasına yol açıyor." dedi.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde yapılan araştırmalarda, adli olayların büyük bölümünü trafik kazalarının oluşturduğunun ortaya çıktığını aktaran Dernek Başkanı Hamit Hancı, kazalarda uykusuzluğun da önemli bir sebep olduğunu söyledi. Hancı, büyük risk altındaki sürücüleri şöyle tarif etti: "Mola vermeksizin uzun süre araç kullananlar. Gece, öğleden sonra ve normalde uyuduğu saatlerde araç kullananlar. Uyku verici ilaçlar ya da alkol alanlar. Tek başına araç kullananlar. Uzun, kırsal ve sıkıcı yollarda araç kullananlar. Sık yolculuk edenler."

Prof. Dr. Hancı, uyku ilişkili kazaların engellenmesi için de şu önerilerde bulundu: "Sürücü, iyi bir gece uykusu uyumalı. Bireysel farklılık göstermekle birlikte ortalama 8 saatlik uyku gerekli. Uzun yolculuklar, bir arkadaşla birlikte yapılabilir. Yolcular, yorgunluk belirtilerini fark ederek ya da aracı sırayla kullanarak yardımcı olabilir. Her iki saatte bir düzenli molalar verilebilir. Alkol ve performansı azaltan ilaçlar kullanılmamalıdır. Alkol ve yorgunluk, birbirinin etkisini arttırır."