Taşkent'te 'Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin yıl dönümünde program düzenlendi

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Konvansiyonunun (Çocuk Hakları Sözleşmesi) kabul edilişinin 21. yıl dönümü Taşkent'te de kutlandı.

BM Çocuklara Yardı

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Konvansiyonunun (Çocuk Hakları Sözleşmesi) kabul edilişinin 21. yıl dönümü Taşkent'te de kutlandı.

BM Çocuklara Yardım Fonu(UNİCEF)'nun Taşkent ofisinde düzenlenen kutlamaya, Özbekistan Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, UNİCEF Özbekistan Temsilcisi Jan Mishel Delmont, Özbekistan Sağlık Bakanlığı ilgilileri, büyükelçiler ve kalabalık bir davetli kitlesi katıldı.

Törende konuşma yapan UNİCEF Özbekistan Temsilcisi Delmont, Özbekistan'ın konvansiyona imza atan ilk ülkelerden biri olduğunu söyledi. Özbekistan bağımsızlıktan hemen sonra 1992'de konvansiyona imza atan ilk ülkelerden biri oldu.

Çocuk sözleşmesi kapsamında çocuk hukuklarına uyulması için öncelikle 'destek ve adalet' gerektiğine dikkat çeken Delmont," Çocukların çığlıklarına kulak vermeliyiz, olgun birer insan olmaları için gerekli tüm destekleri sağlamalıyız. " dedi.

Törende yapılan diğer konuşmalarda Özbekistan'da, çocuk ve buna bağlı olarak anne sağlığına verilen öneme dikkat çekildi. Ülkede çocukların eğitiminin aksamaması ve sağlığı konusunda ayrı bir uğraş verildiğine dikkat çeken ilgililer, buna bağlı olarak çocuk ölümlerinde azalmanın olduğunu ve eğitim düzeyinin artarak devam ettiğini belirttiler.

Törende daha sonra davetliler, gün anısına hazırlanan ve 'Tüm Çocuklarla Tüm Haklar' sloganının yazıl olduğu afişe imza attı. Cihan Haber Ajansı (Cihan) ise afişe 'Çocukların mutlu olduğu huzurlu bir dünya..." sloganıyla imza attı. Bu arada çocuklardan oluşan mini bir grup gösterileriyle haklarının konu edindiği törene destek verdi.

Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi, BM Genel Asamblesi tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edildi ve 2 Eylül 1990'da yürürlüğe girdi.

Törende Cihan'a konuşan UNİCEF Özbekistan Temsilcisi Jan Mishel Delmont, UNİCEF'in Orta Asya'daki beş ülkede faaliyet gösterdiğini belirterek, özellikle Tacikistan'da çocuk ölümlerine karşı daha kapsamlı faaliyet yürütüldüğünü kaydetti.

Delmont, bölge ülkelerinin tüm gayretlerine rağmen hala el uzatılması gereken çocuklar olduğunu, UNİFEC olarak bu boşluğu doldurmaya çalışacaklarını aktardı.