Tap: 'Milli Eğitim Bakanlığı Müfredata Çevre Dersi Koymalı'

Taşınabilir Pil İthalatçıları ve Üreticileri Derneği (TAP), atık pillerin daha fazla toplanabilmesi için Türkiye genelinde 'seferberlik' mantığıyla hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

TAP, Milli Eğitim Bakanlığı'na, hedef kitle seçtikleri 6-12 yaş grubunu daha iyi eğitebilmek için ilköğretim okullarında müfredata 'Çevre Dersi' konulması çağrısında bulundu. TAP ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin izci kamplarını belirli dönemlerde çevre ve atıkların kaynağında ayrı toplanması konusunda eğitim vermek amacıyla kendileri gibi 'Yetkilendirilmiş Kuruluş'lara tahsis etmesini istedi. TAP, İSMEK kursiyerlerini de birer çevre gönüllüsü olarak eğitmeye hazır olduklarını da açıkladı.
TAP Genel Sekreteri İnci Kavuştu, "TAP'ın ana hedefi atık pilleri toplamak ve zaten bunu yapıyor
Ancak öncelikle insanlarımıza, sadece atık pillerin değil, bütün çöplerin ayrı toplaması gerektiğini öğretmeliyiz. Bu genel eğitim-öğretimi gerçekleştirmeden, 'sadece pili topla' demek çok yetersiz.
Ayrıca bu eğitimi sadece pil ithalatçısının veya imalatçısının vermesi de yeterli değil. Mutlaka son tüketicinin, aradaki satış noktalarının, yerel yönetimlerin, eğitimi üstlenmiş bütün mercilerin, yani herkesin seferberlik mantığıyla hareket etmesi gerekiyor.Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda bize katkı sağlaması lazım" dedi.

HEDEF KİTLEMİZ 6-12 YAŞ GRUBU
İnci Kavuştu, "Atatürk'ün dediği gibi, bugünün çocukları,yarının büyükleridir, geleceğimizdir. Biz de 6-12 yaş grubunu hedef kitle seçtik. Bu hedef kitleyi eğitebilmemiz demek, eğitimi alıp içine sindiren her bir çocuktan, bizim 3 kişi olarak faydalanmamız demek.. Çünkü eğitim verdiğimiz çocuklar evlerinde anne ve babalarına bu konuda müdahaleci davranabilecek ve onları da bilinçlendirecek. Yani 'o pili çöpe atma, pili bu kutuya koy, sen topla,biriktir, ben o pilleri okula götürürüm' diyecek. Çocukların
bunları yapmasını istiyoruz. Ayrıca bu çocuklar büyüdüklerinde kendilerinden sonra gelecek kuşaklara da bu bilinci aşılayacaklardır. Çocuklara yönelik bilinçlendirme eğitimi kapsamında ikinci aşamada öğretmenlerimizi bilgilendirmeye başladık. Sadece pillerin değil, tüm atıkların kaynağında ayrı toplanmasının önemini anlatarak, uzun vadeli, gönüllülük esasına dayalı bir bilinç oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

ÇEVRE DERSİ MÜFREDATA GİRMELİ
İnci Kavuştu, "Bu iş kesinlikle bir seferberlik işi. Bu nedenle biz, Milli Eğitim Bakanlığı'yla ortak bir çalışmaya girmek istiyoruz. Bu önerimiz sadece atık pillerle ilgili değil, tüm atıkları kapsıyor. Çevre kirliliği nedir, çevre nasıl korunur, atıkların kaynağında ayrı toplanmasının önemi gibi konulardaki eğitimleri, ilköğretim okullarında, birinci sınıftan başlayarak yaşın dozuna göre çocuğun algılayabileceği dozda vererek sürdürelim istiyoruz. Bir ilköğretim okulu öğrencisinin, 6-12 yaş grubunda
algılamaya en açık olduğu yaş döneminde mutlaka bir çöp sahasına gitmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü çocukların, hiç düşünmeden çöp kutusuna attığı bir çöpün, evinde bir ufak bir çöp kovasının içindeki çöpün nasıl dağlar haline geldiğini görmesi gerekiyor. Yetkilendirilmiş Kuruluş olarak biz sınırlı imkanlarımızla bunu yapamayız. Yapmaya çalışsak bile en fazla 100 okulda yapabiliriz. Oysa Türkiye'de binlerce okul var. Bunu mutlaka Türkiye'de eğitimi üstlenmiş bakanlıkla beraber yapabilmemiz lazım. Atık
sektöründeki herkes kendi atığıyla ilgili bilgileri sağlar, bu bilgiler toplanır ve ortaya bir müfredat çıkarılır. Biz de TAP olarak destek vermeye hazırız. Çevre konusundaki bu ders müfredatının bir an önce oluşturulması lazım" dedi.