Des Genel Başkanı Avcı: 'Hükümetin Borç Açılımında Memur Eksik Kaldı'

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, hükümetin borç açılımında memur kesiminin eksik kaldığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avcı, küresel kriz nedeniyle sigorta ve vergi borçlarını ödemekte güçlük çeken milyonlarca kişinin borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören 'borç açılımı'na destek verdiklerini belirterek, vergilerini zamanında ödeyemeyenlere getirilen kolaylıkları bir gereklilik olarak gördüklerini ifade etti. Hükümetten vergilerini zamanında ödeyenleri de ödüllendirici düzenlemeler yapmasını beklediklerini vurgulayan Avcı, "Daha maaşını almadan vergisi kesilen milyonlarca
memur ve emeklisinin üzerindeki vergi yükünün de hafifletilmesi ve bazı kolaylıklar getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hükümet mükelleflerin bir kesimi ile barışırken, diğer kesimini de küstürmüş olacaktır" dedi.
Hükümetin 'borç açılımı'nın kalıcı olması ve köklü bir çözüm getirmesi için 30 Haziran 2010 tarihine kadar tahakkuk etmiş olan tüm vergi borçlarını ödeme kolaylığı kapsamına dahil etmesi gerektiğini kaydeden Avcı, "Türkiye, halen etkisinde bulunduğu küresel mali krizin yanı sıra 2000 yılında da ağır bir ekonomik kriz geçirmiştir. Bu tür krizlerin ardından vatandaşların ve işletmelerin rahatlatılması açısından şimdiye kadar herhangi bir paket yürürlüğe konulmamıştı. Bu yönüyle hükümetin borç açılımını
gerekli görüyor fakat sadece vergi değil, sigorta, Bağ-Kur gibi kamu borçlarını da içermesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Avcı, Türkiye'de memur, işçi ve asgari ücretlilerin maaşlarındaki vergi ve sigorta prim yüklerinin yüksek olduğuna inandıklarını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti maliyesi en büyük vergiyi, en az para kazananlardan alıyor. Asgari ücretlinin ödediği vergi, OECD rakamlarına göre en yüksek Türkiye'de. Hiç vergi alınmasın demiyoruz ama vergi ve sigorta primlerinin kişi ve tüzel kişiliklerin reel gelir ve kazanç standartlarına göre adaletli olmasını ve vergilerin makul seviyelere bir an önce çekilmesini
istiyoruz. Bu yapıldığı takdirde vergi adaletinin sağlanmasının yanı sıra iş verimi ve toplumsal barış da gelişecektir" dedi.
Kamu görevlilerinin her yıl Temmuz ayında yüzde 20'lik gelir vergisi dilimine girdiğini hatırlatan Avcı, şunları kaydetti:
"Bu nedenle çalışanların ücretlerinde yüzde 4-5 oranında bir azalma oluyor. Buna ilişkin vergi muafiyeti getirecek bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Taban aylığından verginin muaf edilmesini istiyoruz. Bu durum her bir öğretmenin maaşında 100 TL civarında bir artış sağlayacaktır. Öte yandan 'borç açılımı'na kredi kartı borçlarının da dahil edilmesinin toplumsal huzur ve sosyal barış açısından büyük gereklilik olduğunu düşünüyoruz. Halen bankalar lehine işleyen kredi kartı düzenlemeleri nedeniyle
vatandaşın borcu bir türlü bitmek bilmiyor. Bu nedenle ödeme kolaylığı düzenlemesine kredi kartı borçluları da dahil edilmeli, hatta kredi kartı faizlerinin mevduat faizinin iki katı ile sınırlandırılması yönünde yasal mevzuat düzenlemesine gidilmelidir."