Üniversitelerinde yetiştirdikleri bitkilerden parfüm üretiyorlar

Konya Selçuk Üniversitesi'ne bağlı Çumra Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü öğrencileri, Yüksekokulun tarla ve seralarında doğal ola

Konya Selçuk Üniversitesi'ne bağlı Çumra Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü öğrencileri, Yüksekokulun tarla ve seralarında doğal olarak yetiştirdikleri tıbbi ve aromatik bitkilerden parfüm, her türlü çay, uçucu yağ, kolonya ve zayıflama ürünleri yapıyor.

Çumra Meslek Yüksekokulu öğrencileri, bir yandan öğretimlerini sürdürürken bir yandan da organik tarım yapıyor. 1992 yılında kurulan okulda 700 öğrenci öğrenim görüyor.

Uygulamalı eğitimin bir parçası olarak tarla ve seralarda domates, salatalık, semizotu gibi sebzeleri ile altın çilek, kudret narı, gül biberleri yetiştiren öğrenciler, ayrıca Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü'nün yağ ve parfüm elde ettiği hoş kokulu bitkiler yetiştiriyor. Öğrenciler, doğal olarak yetiştirdikleri tıbbi ve aromatik bitkilerden parfüm, her türlü çay, uçucu yağ üretimi, kolonya üretimi ve zayıflama ürünleri elde ediyor.

Çumra Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih Er, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü'nde tamamen doğal yollarla parfüm, kolonya, sabun ve diğer kozmetik ürünler ürettiklerini söyledi. Fatih Er, öğrencilerin müfredata bağlı olarak teorik bilgiler yanında laboratuvarlarda, tarla ve deneme parsellerinde uygulama yaptırıldığını anlattı. Er, şöyle konuştu: "Bu sayede öğrencilerin tıbbi-aromatik bitkiler grubunda yer alan bitkileri iyi bir şekilde öğrenme imkanları bulunmaktadır. Günümüzde hayli revaçta olan tıbbi-aromatik bitkiler konusunda hem dünyada hem de ülkemizde bir çok bilimsel araştırma yapılmış ve halen yapılmaya devam etmektedir. Şu anda okulumuzda TÜBİTAK projelerinin yanı sıra BAP destekli olan çalışmalar da yürütülmektedir. Organik Tarım Programı'nda da konvansiyonel tarım tekniklerinin yanı sıra, organik yetiştiriciliğin temelleri ayrıntılı bir şekilde teorik olarak anlatılıyor."

Bölümden mezun olan öğrencilerin geniş bir çalışma alanına sahip olduğunu ifade eden Müdür Er, "Mezun öğrencilerin tıbbi bitki ihraç eden firmalar, ilaç imal laboratuvarları, büyük şehirlerde ve turistik bölgelerde, tıbbi bitki ve drog satışı yapılan özel iş yerleri, güzellik salonları, bitkisel ilaç üreten eczaneler, aromaterapi merkezleri ve kozmetik sanayiinde çalışmakta, organik üretim yapılan işletmelerde, görev alabilmektedirler." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin kalite belgeli ilk ve tek yüksekokulu

Çumra Meslek Yüksekokulu, Türkiye'de Çevre yönetim Sistemi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi alan tek okul. Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih Er, "2007 yılında 'TS EN-ISO 9001:2000-Kalite Yönetim Sistemi Belgesi'ni almaya hak kazandık. 2009 yılı nisan ayında ise 'TS EN ISO 14001:2004-Çevre Yönetim Sistemi' ve 'TS 18001 OHSAS-İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi' belgelerini de alarak fakülte ve yüksek okul bazında alanında Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik." dedi.