Havut Giyen Develer, Güreşleri Bekliyor

Her geçen gün meraklısı çoğalan, Türkiye'de başta Ege, Akdeniz ve kısmen de olsa Marmara bölgesinde yaklaşık 250 yıldır gelensel hale gelen Deve Güreşi heyecanı, bu yıl 28 Kasım'da Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Turanlar köyünde başlayacak

Havut Giyen Develer, Güreşleri Bekliyor
Her geçen gün meraklısı çoğalan, Türkiye'de başta Ege, Akdeniz ve kısmen de olsa Marmara bölgesinde yaklaşık 250 yıldır gelensel hale gelen Deve Güreşi heyecanı, bu yıl 28 Kasım'da Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Turanlar köyünde başlayacak.
Önümüzdeki günlerde, İzmir'e bağlı Harmandalı'da yapılacak deve güreşlerinin ardından deve güreşleri heyecanının Balıkesir'in Körfez Bölgesi ile Çanakkale'ye bağlı Ezine'de yapılacak organizasyonlarla süreceği öğrenilirken, Ayvalık'ta deve güreşlerine hazırlanan develere geleneksel pilav hayrı yapılarak havut giyme töreni düzenlendi. Dualar eşliğinde yapılan havut giyme töreninde develer adeta boy gösteren develer şimdiden rakiplerine gözdağı verir gibiydi.
Ayvalık'ta ki deve sahiplerinin bir araya gelerek düzenledikleri havut giyme törenine, Ege ve Akdeniz bölgesinden yüzlerce deve sahibi ve deve güreşi meraklılarının katıldığı gözlendi. İzmir, Selçuk, Aydın, Torbalı, Akhisar, Germencik, Çanakkale, Ezine ve Körfez bölgesinden gelen deve sahiplerinin Ayvalık'ta ki buluşmasında, ilçedeki develer havut giyerken, dağıtılan pilav hayrında yüzlerce vatandaşın adeta izdiham oluşturduğu görüldü. Ayvalık Belediye Başkan vekili Arif Tünek, Ayvalık Belediye Meclis üyeleri Fatih Ayyürek, Yusuf Bilir ve Cem Dede'nin hazır bulunduğu havut giyme töreninde, Deve Güreşleri ile ilgili genel bilgilerine başvurduğumuz, pehlivan develerin Ayvalık'ta ki havut giyme törenine Burhaniye'den katılan konuk deve sahiplerinden emekli öğretmen Murat Aydınlıgil, deve güreşlerinin çok uzun yıllardan bu yana süregelen Türk gelenek göreneklerinden biri olduğunu kaydederek, "Bu güreşler Çanakkale'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan kış sporlarından biri olarak sayılabilir. Deve Güreşleri camiası bünyesinde çok sıkı dostlukları barındıran, birbirini seven sayan insanlardan oluşan dev bir ailedir. Deve güreşlerinin ülkemizde 30 bin civarında izleyicisi bulunmaktadır" diye konuştu.
Burhaniye'ye bağlı Pelitköy Beldesi Belediye Başkanı Hüseyin Kayacık'ta, havut giyme törenlerinin güreşçi develerin, devecilik camiası diliyle 'develerin ayaklarının düz basması' amacıyla gerçekleştiğini ve bu törenin güreşlere katılacak develerin er meydanı için hazır olduklarını simgeleyen bir tören olduğunu anlattı. Deve güreşlerinin Çanakkale, Bayramiç ve Ezine'den, Antalya'ya kadar olan kıyı şeridinde çok yaygın bir tutku olduğunu kaydeden Kayacık, "Develerin havut giyme törenlerinde dağıtılan hayırlar ve okunan yapılacak güreşlerde develerin kazasız belasız olması inancıyla gerçekleşir. Devecilik gerçek anlamda bir tutkudur. Bölgemizde yapılacak organizasyonlarda bölgemiz develerinin başarılı olması temennileriyle, deve güreşleri sezonunun hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

DEVELER, DAVUL VE ZURNALARLA GÖRÜCÜYE ÇIKTILAR
Ayvalık'ta ki havut giyme töreninde davul-zurna eşliğinde develerin görücüye çıktığı gözlenirken, dualar eşliğinde dağıtılan pilav-ayran hayrının ardından, havutları giydirilen develer ilçenin cadde ve sokaklarında gezdirildi. İlçenin kent merkezi olarak bilinen Cumhuriyet Meydanına getirilen 15 kadar deve, vatandaşlardan büyük ilgi görürken, Atatürk anıtı önünde develer ve deve meraklılarının oluşturduğu renkli görüntüler ilgiyle izlendi. Ege Bölgesi'nde yaklaşık 250 yıldır geleneksel olarak yapılan deve güreşleri, son yıllarda ilginç deve isimleriyle de dikkati çekmeye başladı. Baykal, Sarıgül, Saddam, Bush, Deliyürek, Çatlı, Dermanbey, Muhsin Bey, Tatar Ramazan, Karahanlı, Alex ve Asashoryu Akabeno güreşlere olan ilgiyi artırmak için konulan ilginç isimlerden bazıları olduğu belirtiliyor.
Güreşlerin bir gün öncesi düzenlenen ''halı gecesi'' adı verilen eğlencede deve sahiplerini buluşturulmasının amacının ise, toplumsal dayanışması güçlendirmek olduğu kaydediliyor. Otoritelere göre, son yıllarda, deve güreşlerini izlemek isteyenler için yurtdışında turlar düzenlenmeye başlandığına dikkat çekiliyor. Güreş yapılacak her alanda önce dua edilirken, güreşlerden önce sokaklarda halka tanıtılan develerin özenle süslenmesi ve güreşleri kazanan devenin sahibine sadece halı hediye edilmesinin, 250 yıllık geleneğin bir parçası olduğu vurgulanıyor.
Deve güreşlerinin orta, ayak, başaltı ve baş olmak üzere 4 kategoride yapıldığı, güreşlerin ev sahipliğini cazgırlar yaptığı, güreşler sırasındaki çevre güvenliği ise urgancı diye tabir edilen görevliler tarafından sağlanıldığı belirtiliyor

DEVE GÜREŞLERİ HEYECANI 4 AYDA 30 AYRI MERKEZDE SÜRECEK
Deve Güreşleri Düzenleme Komitesi tarafından belirlenen Ege Bölgesi 2010â€"2010 Deve Güreşleri takvimine göre yeni sezonun ilk güreşleri 28 Kasım 2010 tarihinde Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Turanlar köyünde yapılacak şenliklerle başlamıştı. Ege Bölgesi'nde Aydın, İzmir, Muğla, Denizli, Manisa ve Balıkesir olmak üzere 6 ayrı ilde 4 ay boyunca devam edecek olan deve güreşi heyecanı kapsamında 30 ayrı merkezde pehlivan develer şampiyonluk için boy gösterecek. Ege Bölgesi'nde 2010â€"2011 güreş sezonu Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Gökkaya köyünde 20 Mart 2011 tarihinde yapılacak sezonun son güreşleri ile sona erecek.