Geleneksel Hitit Motifleri Toprak Ürünlerinde Yaşatılıyor

Anadolu'da kurulan en önemli uygarlıklardan biri olan Hititler'in ortaya koydukları süsleme sanatı, çanak ve çömlek gibi toprak ürünlerinin dış yüzey süslemelerinde yaşatılıyor.

Geleneksel Hitit Motifleri Toprak Ürünlerinde Yaşatılıyor
Türkiye'nin en önemli el sanatları merkezlerinden biri olan Nevşehir'in Avanos ilçesinde, 'işlik' olarak tabir edilen çanak atölyesinde bu sanatı devam ettiren çanak ustası Ferhat Akcan, Hititler döneminden günümüze kadar ulaşabilen en köklü sanat kollarından biri olan çanak ve çömlek ürünlerinin görsel manada daha farklı bir güzellik içerisinde olması için Hitit döneminin süslemelerinin yoğun bir şekilde kullanıldığını söyledi.
Kazılar sonrasında elde edilen Hitit dönemi toprak ürünlerinin üzerindeki süslemelerin yıllardan beri Avanos çanak ve çömleğinin dış yüzey süslemelerine konu edinildiğini belirten Akcan, başta vazolar olmak üzere gözyaşı şişeleri, şarap kadehi ile testileri, meyvelik, şekerlik ve anforalarda rapido kalem ile Hitit sanatının özelliklerine uygun çizimlerle bezeli olduğunu kaydetti.
Akcan, "Kapadokya bölgesinde Hititler ile ortaya çıkan bu sanat dalı, günün çeşitli ihtiyaçları ile daha da geliştirildi. Ancak çanak ve çömlek ürünlerinin dış yüzeyleri, bu sanatın ana çıkış noktasını ortaya koyan Hitit dönemindeki süslemeler de o dönemin özelliklerini yansıtıyor. Yerli ve yabancı turistler bu ince sanat karşısında büyük bir hayranlık duyuyor" dedi.