Kuzey Irak'tan 'Birlikte Güçlü Ekonomi' Mesajı

İzmirli ve Kuzey Iraklı sanayiciler "Birlikte güçlü ekonomi" mesajı verdi

Kuzey Irak'tan 'Birlikte Güçlü Ekonomi' Mesajı
İzmirli ve Kuzey Iraklı sanayiciler "Birlikte güçlü ekonomi" mesajı verdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından Kuzey Irak'a gerçekleştirilen iş ve inceleme gezisinin ilk gününde İzmirli sanayicilerle biraraya gelen Erbilli işadamları, "Türkiye'deki sanayi burada da olsun, kardeşlerimiz arasındaki ilişkiler güçlü olsun" dedi. Heyete başkanlık eden EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez de, "Ekonomik ilişkilere katkı yapmak için buradayız. Birlikte zenginleşmek, kalkınmak istiyoruz" mesajı verdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından İzmirli sanayicilere yeni dış pazar imkanları yaratma ve komşu ülkelerle ekonomik ilişkileri geliştirme amacı doğrultusunda Kuzey Irak'a bir iş ve inceleme gezisi gerçekleştiriyor. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez'in başkanlığında Meclis ve Meslek Komitesi üyelerinin de aralarında bulunduğu toplam 25 kişilik heyet, Kuzey Irak'ın Erbil kentinde üst düzey temaslarda bulunuyor. İzmirli sanayiciler ayrıca ikili iş görüşmeleri ile yeni yatırım ve işbirliklerinin temellerini atıyor.

10 MİLYAR DOLARIN 6 MİLYARI ERBİL'DEN
EBSO Heyeti, Erbil'deki temaslarına ilk olarak Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen ve Ticaret Ataşesi Deniz Kutlu'yu ziyaret ederek başladı. Kuzey Irak'ın ekonomik profili hakkında İzmirli sanayicileri bilgilendiren Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, "Türkiye'nin Irak ile toplam 10 milyar dolarlık dış ticaretinin 6 milyar doları Erbil'den gerçekleştiriliyor. Erbil'de çoğunluğu inşaat sektöründe olmak üzere 600 kadar Türk şirketi faaliyet gösteriyor, 15 bin Türk yaşıyor. THY haftanın her günü Erbil ve Süleymaniye'ye uçma kararı aldı. Türk bankaları şube açmaya başladı. Habur'dan 1500 kamyon, 700 kadar özel araç geçiyor" dedi.
Irak ile tam ekonomik entegrasyon politikası çerçevesinde Erbil Başkonsolosluğu'nun faaliyete geçirildiğini hatırlatan Selcen, sözlerini şöyle sürdürdü, "Burası Türkiye açısından gelecek vaadeden bölge. Ortak kültüre sahibiz, çıkarlarımız ortak, ekonomi birbirini tamamlıyor. Bağdat'ta hükümet kurma süreci tamamlandı. Petrolden pay almaya ilişkin yasa çıktı. Bölgenin 23 milyar dolarlık bir ekonomik gücü olacak. Doğalgaz ve petrol zenginliği bile buraya ilginin artmasına neden olacak. Bizim için kolay anlaşmak mümkün. Hedefimiz, bölgeyi ortak refah ve kalkınma bölgesi ilan etmek"

KOMŞULARLA İŞBİRLİĞİ GÜZEL
Erbil Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen ortak toplantıda ise heyete başkanlık eden EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Jalil Al-khayat ile Dohuk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayad Abdulhalim Türk ve Kuzey Iraklı iş dünyası temsilcilerine hitap etti. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Dönmez, komşularla işbirliğinin önemine dikkat çektiği konuşmasında, "Günümüzde küreselleşen ekonomik sistem çerçevesinde, bugün gelişmiş ülkeler dahi ulusal refah düzeylerinin artması için komşu ülkeler ile ticari faaliyetleri ve ekonomik ilişkilerini geliştirmeye çalışmaktadırlar. Komşu ülkeler arası yapılan işbirliği bölgesel kalkınmanın en güzel örneklerinden biridir" dedi. Türk ve Kuzey Iraklı işadamlarının birbirlerini daha iyi tanımalarına ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine fayda sağlayacak organizasyonun gerçekleşmesine katkılarından dolayı Erbil TSO Başkanı Al-khayat'a teşekkür eden Dönmez, "1954 yılında kurulan Türkiye'nin ilk ve tek bölgesel odası EBSO'nun da ana görevleri arasında farklı sektörlerde araştırmalar yaparak Ege Bölgesi'nin gelişimini sağlamak, düzenli olarak Türk ve yabancı firmaları bir araya getirmek bulunuyor. Bu organizasyonlar katılımcılar arasında fikir alışverişinde bulunma, endüstriyel kalkınma, kapasite geliştirme ve teknik işbirliği konusunda farklı görüşler için mükemmel bir fırsat sağlıyor" diye konuştu.

EBSO VE İZMİR'İN GÜCÜ
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı, İzmir'i ve bölgenin ticari imkânlarını ve yatırım olanaklarını tanıtan Muhsin Dönmez, EBSO'nun 5 bin sanayici üyesinin 67 değişik sektörde faaliyetini sürdürdüğüne dikkat çekerken, önde gelen sektörler arasında otomotiv, çimento, tekstil, gıda, savunma sanayi, enerji, balıkçılık, demir çelik, Deri, makine, petro-kimya, kağıt, plastik ve madenciliği saydı. Dönmez, kuyumculuk, lojistik, yenilenebilir enerji, sağlık ve organik tarım gibi sektörlerin de hızlı bir gelişim gösterdiğini, İzmir ve çevresinde tüm bu sanayi sektörlerini içeren 12 OSB ile 2 serbest bölgenin bulunduğunu söyledi.
"Ege Bölgesi Sanayi Odası, sadece üye firmalarının gelişimini değil, tüm Türkiye'nin sanayisinin gelişimine önem veren bir sivil toplum kuruluşudur" diyen Dönmez, İzmir'in ülkeler bazında ihracatında Almanya ve İngiltere, ithalatında ise Rusya, ABD ve Almanya'nın önde geldiğini, toplam ihracatın yüzde 20'sini gerçekleştiren İzmir'den bu dış satımın büyük kısmının yine AB ülkeleri ve ABD'ye yapıldığını vurguladı. 2009 yılında elektrikli makineler, demir çelik ürünleri, madeni yağlar, otomotiv sanayi ürünleri, meyveler ve tütünün önde gelen ihraç ürünleri arasında bulunduğunu belirten Muhsin Dönmez, ithalatta da demir çelik ürünleri, çeşitli makineler, plastik ürünler ve bakırın başı çektiğini anlattı. Dönmez, İzmir'in 2009 yılında 14.2 milyar dolarlık ihracat, 16.2 milyar dolarlık da ithalat yapıldığını bildirdi.
Muhsin Dönmez, "Türkiye'nin önde gelen bir sanayi şehri olan İzmir, toplam sanayi üretiminin yüzde 8,9'unu, milli gelirin yüzde 7,5'unu, toplam katma değerin yüzde 13,5'ini, imalat sektörünün yüzde 10,4'ünü ve yine toplam ülke istihdamının yüzde 9,7'sini oluşturmaktadır. 1954 - 2009 yılları arasında 1400 yabancı sermayeli firma İzmir'de yatırım yapmak suretiyle ticari faaliyetini sürdürmektedir. İzmir limanı Türkiye'nin en büyük ikinci limanı olup, toplam konteyner taşımacılığının yüzde 55'inin gerçekleştirildiği İzmir limanı Türkiye'nin ikinci en büyük limanıdır. Güneş, rüzgar ve jeotermal olmak üzere çeşitli enerji kaynakları ve hayli gelişmiş karayolları, demiryolu ve uluslararası bağlantılar için uluslararası havalimanı ile gelişmiş ulaşım altyapısına sahiptir. Toplam 7 üniversitesi bulunan İzmir, çok çeşitli yönleri itibariyle bir ticaret, tarih ve kültür şehri olarak öne çıkmaktadır. Bu sonuçlar Ege'nin sahip olduğu kalifiye iş gücünü ve kaliteli üretimini ortaya koymaktadır" dedi. İzmir'in ayrıca bir fuarlar kenti olarak ta tanındığını hatırlatan Dönmez, 78 yıldan beri düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nın yanısıra, başta mermer olmak üzere yıl boyunca çok çeşitli sanayi sektörlerine ait ihtisas fuarları düzenlendiğini de söyledi.

TÜRK ÜRÜNLERİNİ VE İZMİR'İ İYİ BİLİYORUZ
Erbil TSO Başkanı Dara Jalil Al-khayat, Türk sanayicilerle güçlü ekonomik ilişkiler kurmak istediklerini bildirdi. Erbil TSO'ya kayıtlı 30 bin işadamı bulunduğunu hatırlatan Al-khayat, "Ticaret ve sanayi konusunda özel bir konumumuz var. Sizlere yardıma hazırız" dedi. Al-khayat, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin siyasetinin güçlü ekonomi olduğunu vurgularken, "Yatırımlarla ilgili teşvik yasalarımız var. Bu yasalar iş sahiplerini yatırıma teşvik ediyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, stratejik yatırım yapmak isteyenlere arsa verip tapu temin ediyor. Vergiden muafiyet, yatırımla ilgili makinelere, ürünlere gümrük muafiyeti var" diye konuştu. Dohuk TSO Başkanı Ayad Abdulhalim de, Erbil, Dohuk ve Süleymaniye'nin bölgeye hayat verdiğine dikkat çekti. Kuzey Irak'da yıllardır kalitesini iyi bildikleri Türk ürünlerini kullandıklarını, pekçok Türk firmasının distribütörleri aracılığıyla ürünlerini pazarladığını anlatan Abdulhalim, "Türkiye'yi iyi biliyoruz, İzmir'in fuarlarına da katılıyoruz. Özellikle de Mermer Fuarı'na" dedi. Kuzey Irak'ın küçük ama güçlü bir bölge olduğunu vurgulayan Ayad Abdulhalim, sözlerini şöyle sürdürdü, "Bu pazarda Türk ürünleri ile yarışan ürünler yoktur. En iyi ürünler Türk ürünleridir. Türk mallarını Irak'ın diğer bölgelerine burası ulaştırıyor. Dünya ve Türkiye ile Irak'ın diğer bölgeleri arasında köprü oluşturuyor. Türkiye ile iyi ekonomik ilişkiler içindeyiz. Ekonomik ilişkilerimiz daha da gelişsin istiyoruz. İzmirli sanayicileri Dohuk'a da bekliyoruz. Yerinde inceleyin, yatırım yapın. Sizlere her türlü kolaylığı sağlayacağız" Toplantının ardından İzmirli sanayicilerle Kuzey Iraklı işadamları sektörlerine ilişkin iş görüşmelerinde bulundu. Ağırlıklı olarak elektrik-elektronik, inşaat, makine, mühendislik, enerji, otomasyon, plastik, tekstil ve kuyumculuk sektörlerinde faaliyet gösteren sanayicilerden oluşan EBSO heyeti, Kuzey Iraklı işadamlarının "Türkiye'deki sanayi burada da olsun, kardeşlerimiz arasındaki ilişkiler güçlü olsun" sözleriyle moral bulup, ilk günün yorgunluğunu unuttu. Türk sanayicilerle ağırlıklı olarak inşaat, inşaat malzemeleri, otomotiv ve yan sanayi, elektrik, gıda ve tekstil başta olmak üzere pekçok iş kolunda uzun yıllara dayanan işbirlikleri yaptıklarını ve bundan mutluluk duyduklarını dile getiren Kuzey Iraklı işadamları, "Aramızdaki işbirliğinin daha fazla sektörde gerçekleşmesinin önünde engel yok. Bu tür etkinlikleri daha çok düzenleyelim" diye konuştu. EBSO heyeti ile Kuzey Iraklı işadamlarının toplantısına katılan Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) YİK Başkanı Bedrettin Karaboğa da, İzmir ile Erbil arasında direkt uçak seferleri düzenlenmesi halinde İzmir'in Kuzey Irak'taki ekonomik etkinlikten 5 milyar dolar pay alabileceğine işaret etti.
EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez, "Buradaki iş camiasını yanımıza çekmek istiyoruz. Aramızdaki uzak mesafeye rağmen geldik. Karşılıklı iş imkanı sağlayacağımıza inanıyorum. Kararlı ve azimliyiz" dedi.