Hayalet Göl Bafa, Hayata Döndü

Geçmişte kirlilik, kuraklık ve balık ölümleri ile gündeme gelen, ancak son yıllarda Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla kirlilikten kurtulan ve tekrar hayata dönen Bafa Gölü'nün son durumu yöre halkını sevindirdi

Hayalet Göl Bafa, Hayata Döndü
Geçmişte kirlilik, kuraklık ve balık ölümleri ile gündeme gelen, ancak son yıllarda Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla kirlilikten kurtulan ve tekrar hayata dönen Bafa Gölü'nün son durumu yöre halkını sevindirdi. Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatları doğrultusunda yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler sonucu 2010 yılı yaz aylarında, Bafa Gölü'nde kirlilik ve balık ölümü ve su problemi yaşanmadığı belirtildi.
Bilindiği gibi Bafa Gölü ve yakın çevresi; sahip olduğu tabii ve kültürel kaynaklar dikkate alınarak, 08 Temmuz 1994 tarihinde 2873 Sayılı Milli Parklar Kanuna göre "Bafa Gölü Tabiat Parkı" olarak ilan edilerek 6.500 hektar su yüzeyi ve 5781 hektar karasal alan olmak üzere yaklaşık 12.281 hektar alan koruma altına alınmıştı. Göl ve çevresi İzmir, 2 no'lu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından flora ve fauna zenginliği dolayısıyla, 1989 yılında 1. Derece ve 3. Derece Doğal Sit; Herakleia, Latmos ve Myus antik kentlerinin bulunmasıyla dolayısıyla da 1. Derece Arkeolojik Sit ilan edilmişti.
Ege Bölgesi'nin en büyük gölü olan Bafa Gölü ile ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Büyük Menderes çöküntü havzasının aşağı kısmında yer almaktadır. Su yüksekliğine bağlı olarak 6.700-7.000 hektar su yüzeyine sahip olup, yağış suları ve Büyük Menderes ırmağından bağlanan bir kanalla göl beslenmektedir. Göl üzerinde bulunan İkiz ada, Menat adası, Uyuz ada ve Hayalet adası önemli adalardır. Göl ve çevresi, su kuşları ve diğer kuş türleri açısından da oldukça önemlidir. Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan iki yırtıcı kuş, Akkuyruklu kartal (Haliaeetus albicilla) ve Küçük kerkenez (Falco naumanni) Bafa Gölü yakınındaki çayırlarda yaşamakta ve kırsal yerleşimlere yakın bölgelerde üremektedir. 2010 yılında Bafa Gölü Tabiat Parkı'nda kış ortası kuş sayımında 25 türe ait 64.814 adet kuş kaydedilmiştir. Bafa Gölü'nü besleyen en önemli su kaynağı, Büyük Menderes ırmağıdır. Tarımsal sulama maksadıyla yaz aylarında havza boyunca Büyük Menderes ırmağından zirai arazilere su çekilmesi, ırmaktaki su seviyesini düşürmektedir. Bu dönemde ırmaktan Bafa Gölü'ne su verilememesi tuzluluk oranı artırmaktadır. 2005 yılı içinde yapımına başlanılan Bafa Gölü Tabiat Parkının Uzun Devreli Gelişme Planı tamamlanmış ve 2008 yılı içerisinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir" denildi.
Göl çevresindeki halka geçim imkanı temini maksadıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ekoturizm faaliyetleri devam etmekte olduğu belirtilen açıklamada, su kaynaklarının korunması ve kirlenmesinin önlenmesi için Milas sınırlarında bulunan yağ üretimi tesislerinin sık sık denetlenerek kirliliğin önlendiği belirtildi.
Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce izin verilen ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülen "Bafa Gölü'nün Jeolojik Yapısı ve Kirliğin Araştırılması Projesi" kapsamında, Ağustos ve Eylül aylarında Bafa Gölü'nde 17 farklı noktada yüzey ve dip olarak 2 farklı derinlikte ölçümler yapıldı. Yangına en hassas bölge olan "Canlı Balık" mevkiinde ise yangın korumaya dönük çalışmaların devam ettiği belirtildi.
Gölün kurtarılması adına yapılan çalışmaların en önemlisi olarak, 2003 yılında Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun DSİ Genel Müdürlüğü döneminde hayata geçirilen "Şişme Savak Projesi" olduğu belirtilirken sulak alanlarda gerçekleştirilen koruma projeleri içinde dünyada ilk 10 arasında yer alan proje ile göldeki balık potansiyeline doğrudan tesir eden Serçin Gölü ve dolayısıyla Bafa Gölü'nün su seviyesini gerekli düzeyde tutmak ve böylece göldeki balık verimini yükseltmek maksadıyla modern bir regülatör olan Şişme Savak yaptırıldığı belirtildi. Bu proje sayesinde göldeki tabii hayat ve ekolojik dengenin sürdürülebilmesinin sağlandığı belirtilen açıklamada "Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Uzun Vadeli Gelişme Projesi kapsamında yapılan araştırmalarda, gölün genelinde ciddi bir kirlilik tespit edilmemiştir. Gölün yaklaşık 200 yıllık geçmişindeki kirlilik ve sedimentasyonuna yönelik çalışmalar ve ağır metal kirliliğine ilişkin değerlendirmeler devam etmektedir. Diğer araştırma ve ölçümler 2011 Haziran ayına kadar tamamlanacaktır. Bafa Gölü ve çevresinde bulunan endemik orkide türleri ile ilgili olarak 2011 yılında "Tür Koruma Programı" çalışmaları yapılacak olup, Bafa Gölü Tabiat Parkında her türlü koruma faaliyeti devam etmektedir" denildi.