ATO Başkanı Baş: Havayolları şirketlerinin özel günleri fırsata dönüştürmelerine izin verilmesin

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, havayolu şirketlerinin bayram ve yılbaşı gibi özel günlerde fahiş fiyat uygulamasına bir an önce son verm

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, havayolu şirketlerinin bayram ve yılbaşı gibi özel günlerde fahiş fiyat uygulamasına bir an önce son vermeleri gerektiğini belirtti.

ATO Başkanı Baş, havayolu şirketleri tarafından normal süreçte uygulanan fiyatların, bayram ve yılbaşı gibi özel günlerde 10 katına kadar yükselmesinin, 'haksız kazanca' neden olduğunu söyledi. Baş, "Bir ürünün taban fiyatı varsa, tavan fiyatı da olmalı. Havayolu şirketlerinin, 'Nasıl olsa mecbur' mantığıyla hareket etmesi ne etik, ne de ticari ahlaka uygun bir davranış değildir." dedi.

Şaban Baş, Türk insanı için anlam taşıyan özel günler arifesinde yaşanan, uçak fiyatlarındaki olağanüstü artış senaryosunun Kurban Bayramı'nda da gündeme gelmesinin düşündürücü olduğunu bildirdi. Adana'dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gitmek isteyen bir yolcunun birkaç gün önce yaptığı rezervasyona karşılık ödeyeceği miktar 57 TL iken, bu miktarın uçuş gününde 317 TL'ye çıkmasının hiç bir ticari kuralla uyuşmadığını belirten Şaban Baş, "Uygulama, tüketicinin dar günde boğulması" anlamına geldiğini söyledi.

Bir ürünün, taban fiyatı gibi, tavan fiyatının da mutlaka olması gerektiğini ifade eden ATO Başkanı Şaban Baş, özellikle havayolu taşımacılığında yaşanan fiyat karmaşasının önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye'deki havayolu taşımacılığının sürekli artması, beraberinde haksız kazancı da getirdiğini ifade eden Baş, "Özellikle bilet fiyatlarında müthiş bir başıboşluk var. Öncelikle, tüketicinin ödeyeceği ücretin toplamı ve kesin miktarının biletlerde açıkça bildirilip güvence altına alınması yerine, tavsiye edilen ücret ibaresi yer alıyor. Bu ibare, tüketicinin kesinlik ve belirlilik ifade etmeyen tavsiye kavramı nedeniyle farklı ve fahiş fiyatlandırma suiistimali doğurmaktır. Ayrıca, Havayolu şirketlerinin yaz ve kış tarifeleri açıklandığında, sadece tek rakam var. Ancak bu rakam, özellikle Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Yılbaşı ve değişik meslek dallarına göre özel olarak kutlanan dönemlerde olağanüstü artış gösteriyor. Örneğin, Adana'dan KKTC'ye bir kişilik yolcu bileti 57 TL. Bu miktar, Kurban Bayramı'ndan bir gün önce 317 TL'ye yükselebiliyor. İstanbul-Adana arasındaki 79 TL'den başlayan fiyatlar biçiminde yapılan reklam, vergilerle birlikte 99 TL'ye ulaşıyor. Bu rakam, uçuş tarihi yaklaştıkça 284 TL'ye kadar çıkabiliyor. Bu tür örnekler, Türkiye'nin her noktasındaki uçuşta rahatlıkla gözlenebiliyor. Havayolu şirketlerinin hiç bir ticari ahlak ile bağdaşmayan bu uygulamaya bir an önce son verip, bundan böyle bilet fiyatlarını açık şekilde ilan ederek, özel dönemleri fırsat olarak değil, uçuş kalitesi ve yolcu sayısının artırılması yönünde değerlendirmeleri gerekmektedir." şeklinde konuştu.