"KKTC, Denktaş yeniden yönetici olabilsin diye ilan edildi"

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) eski milletvekili Mehmet Cıva Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanının sırf Denktaş'ın görev süresinin uzatılabilmes

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) eski milletvekili Mehmet Cıva Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanının sırf Denktaş'ın görev süresinin uzatılabilmesi için ilan edildiğini iddia etti. Cıva, Türkiye'nin ve KKTC'nin bugün yaşadığı uluslararası sorunların temelinde, uluslararası sıkıntıların yaşanacağı bilinerek sırf Denktaş'ın görev süresi uzatmak için "federe devletten cumhuriyete geçildiğini" savundu.

KKTC EMRİ VAKİ İLE KURULDU

Yarın kuruluşunun 27. yılı kutlanacak olan KKTC'nin ilanını yeniden canlandırmak isteyen ADATV'nin 15 Kasım özel programına konuk olan Cıva ilginç açıklamalarda bulundu. ADATV'nin, 15 Kasım 1983'te KKTC'nin ilan edilmesi esnasında mecliste bulunan ve şuan hayatta olan milletvekillerini yeniden KKTC Meclisi'nde "o anı" canlandırdığı programda konuşan Cıva, KKTC'nin bir emri vaki ile kurulduğunu iddia etti.

DÖNEMİN DIŞİŞLERİ BAKANI İLTER TÜRKMEN KKTC'NİN EMRİ VAKİ İLE KURULDUĞUNU SÖYLEDİ

Mehmet Cıva ayrıca Kıbrıslı Türk halkının uluslararası arenada önünün kesilmesi için türlü girişimlerde bulunulduğunu iddia etti. Cıva, "KKTC'nin ilanı bir emri vaki idi. KKTC'nin ilanını Türkiye'de iktidardaki hükümet benimsemiyordu. Ben bunu askeri hükümetin Dışişleri Bakanı İlter Türkmen'in ağzından duydum." ifadelerini kullandı.

DENKTAŞ ANİDEN CUMHURİYETİ AÇIKLAYACAĞINI BİLDİRDİ

Eski Milletvekili Mehmet Cıva, İlter Türkmen'in ağzından,"Kıbrıs'tan sürekli bize gelip gidiyorlardı, Cumhuriyet ilan etmek istediklerini söylüyorlardı, kendilerine bunun uluslararası alanda büyük mahzurlarının olacağını izah etmek istiyorduk. Son anda bize emri vaki yapıldı, Denktaş bey bir temsilcisini gönderdi, yarın Cumhuriyet ilan edilecek diye." yorumlarını duyduğunu açıkladı.

TEHDİT EDİLDİK, CUMHURİYETE EVET DEDİK

O gün Cumhuriyet'in ilanına kendisinin de evet dediğini açıklayan Cıva, tehdit edildiğini iddia ederek, "Kerhen evet dedik, tehdit edildik." açıklamasında bulundu. Bir muhabirin İlter Türkmen'e yönelttiğini bir soruya da dikkat çeken Cıva, "O günkü Kıbrıs Türk Federe Anayasası'na göre Denktaş'ın yeniden seçilebilmesi için yeni bir anayasaya ihtiyaç vardı. İlter Türkmen'e muhabir sordu; 'bu da bir sebep miydi' diye. Türkmen de, 'evet bu da sebep olabilir' açıklamasında bulundu." dedi.

KKTC'nin ilan edilmesinin sırf bir kişinin egoları için olduğunu öne süren Cıva , 27 yıl geçmesine rağmen KKTC'nin ve TC'nin uluslararası arenada çektikleri sıkıntıya dikkat çekti.

ADATV'nin 15 Kasım KKTC'nin kuruluş yıldönümü projesini hazırlayan Serap Turan projeyle alakalı yaptığı açıklamada, "15 Kasım 1983'te mecliste bulunan milletvekillerine tekrar aynı heyecanı yaşatmak istedik. BRT'den Cumhuriyetin ilanını açıklayan spikeri de meclisteki sunumda görevlendirdik. Eskilere anılarının tazelenmesini sağlamayı amaçlarken genç nesillere de o günleri yaşatmayı amaçladık." ifadelerini kullandı.