"Hastalıklı kurban etleri insan sağlığını tehdit ediyor" (Özel)
Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, hastalık belirtisi gösteren sakatat ve benzeri kısımların kedi-köpek gibi hayvanlara kesinlikle
Kara, Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvanların umuma açık mahallerde, teknik ve hijyenik şartlardan yoksun ortamlarda kesilmemesini istedi. Belediyelere ait mezbahalarda, Kurban Hizmetleri Komisyonları tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinde hayvanların ehil kişiler tarafından kesilmesi gerektiğini ifade eden Kara, "Hayvanlara eziyet vermekten kaçınılmalıdır. Hastalık şüphesi olan et ve iç organlar bir veteriner hekime kontrol ettirilmelidir." dedi.
Kesim sonrası oluşan kan, organ ve diğer artıkların derin bir şekilde açılacak çukurlara doldurulması ve üzerine kireç dökülerek kapatılması gerektiğini dile getiren Kara, "Hastalık belirtisi gösteren sakatat vb. kısımlar kedi-köpek gibi hayvanlara kesinlikle yedirilmemelidir. Bu tip hastalıklı etler nedeniyle, insanlara tüberküloz, bruselloz, şarbon, kist hidatid basta olmak üzere halk sağlığını tehdit eden pek çok zoonoz (hayvanlardan insanlara geçen) hastalık kolayca bulaşabilmektedir." diye konuştu.
Kara, kurbanlık hayvanlardan elde edilen derilerin milli bir servet olduğunu aktararak, ehil olmayan kişiler tarafından yüzülerek hasar verilen ve usulüne uygun olarak muhafaza edilmeyen deriler sebebiyle her yıl Türkiye ekonomisinin büyük zarara uğradığını, bu nedenle konuya gerekli hassasiyet gösterilmesini tavsiye etti.
Kurban etlerinin muhafazası hakkında da bilgiler veren Kara, şunları dile getirdi: "Kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli (5 - 6 saati geçmemeli) daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir. Asla buzu çözülüp tekrar dondurma işlemi uygulanmamalıdır."