Sağlık Müdürlüğü'nden Kurban Bayramında Beslenme Uyarısı

Uşak İl Sağlık Müdürü İsmail Alkan, Kurban Bayramı'nda beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarına karşı vatandaşları uyardı.

Sağlık Müdürlüğü'nden Kurban Bayramında Beslenme Uyarısı
Sağlık Müdürü İsmail Alkan yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda beslenme düzeninde meydana gelen değişikliklerin sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade etti. Kurban Bayramı'nda özellikle kalp, damar, diabet, hipertansiyon, mide ve obezite gibi sağlık sorunları bulunanların bireysel beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini kaydeden İsmail Alkan, "Özellikle şeker ve şekerli besin tüketimi ile et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkabilir. Vatandaşlarımızın bayram süresince beslenme konusunda yapılan uyarılara uygun hareket etmesini öneriyoruz"dedi.
Bayramda kurban etinin nasıl tüketileceği, miktarı, sağlıklı koşullarda hazırlanması ve pişirme yöntemlerinin önemi değinen İsmail Alkan vatandaşları şu uyarıları yaptı; " Kurban Bayramı'nda özellikle, kalp - damar, diabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı, şişmanlık gibi sağlık problemleri olan bireyler beslenmelerine dikkat etmelidir. Hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarı azaltılmalıdır. Kurban etinin ne miktarda, nasıl tüketileceğini bilmek sağlıklı hazırlama ve pişirme yöntemlerini uygulamak çok önemlidir. Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açmaktadır. Etlerin buğulama, ızgara,haşlama şeklinde pişirilip, tüketilmesi sağlık açısından daha yararlı olacaktır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da taze kesilen etlerin hemen tüketilmemesidir. Taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1 - 2 gün bekletilmiş etin tüketilmesi önerilmektedir. Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir. Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olur, hem de mikro organizmaların çoğalması engellenmiş olur"
Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze tüketiminin de arttırılması gerektiğinin önemine de vurgulayan Alkan şöyle devam etti; "Ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketilmeli ve porsiyon miktarları azaltılmalıdır. Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabildiğinden bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir. Günde 2-2.5 litre su tüketilmelidir. Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanmalı, kahvaltı hafif olmalı ve her grup besin öğesini içerir yiyecekler tercih edilmelidir. Kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmemelidir. Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır. Etler kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmelidir. Diabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişiler diyetlerini bozmamalıdır. Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca da dikkat edilmelidir. Bayram süresince ayrıca günlük tempolu yürüyüşler yapılmasını tavsiye ediyoruz"