İnternete Karşı Anadolu Basını Geçiş Sürecinde

Basın İlan Kurumu (BİK) Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, internet mecrasının hızla ağırlık kazandığı günümüzde basının bir geçiş sürecinde olduğunu belirterek, "Anadolu basının geleceğe hazırlanarak kendi içindeki öz denetimleri gerçekleştirmesi gerekiyor" dedi

Basın İlan Kurumu (BİK) Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, internet mecrasının hızla ağırlık kazandığı günümüzde basının bir geçiş sürecinde olduğunu belirterek, "Anadolu basının geleceğe hazırlanarak kendi içindeki öz denetimleri gerçekleştirmesi gerekiyor" dedi.
BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, beraberinde Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir ile birlikte Tokat'ta çeşitli temaslarda bulundu. Ocak ayında yapılacak olan temsilcilik seçimlerinde yeniden aday olacak olan Mustafa Arslan Tokat Gazeteciler Cemiyetinden adaylığı sürecinde destek istedi. İşeri Petrol Dinlenme Tesislerinde gerçekleşen ziyarette Tokat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Özdilek de, Arslan'ın Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri temsilciliğinde bugüne
kadar başarılı çalışmalarını takdirle karşıladıklarını bu görevde bulunmasından güven duymakta olduklarını söyledi.
İnternet mecrasının hızla ağırlık kazandığı günümüzde basının bir geçiş sürecinde olduğunu belirten Arslan, Anadolu basının geleceğe hazırlanarak kendi içindeki öz denetimleri gerçekleştirmesi gerektiğini belirterek, "Basın ilan kurumunun varlığına değil ama desteklerine ilişkin ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim. Bizim çabamız bu tehdidin bertaraf edilmesi ve yönünün değiştirilmesi. Bu gezilerimizin temel maksada Anadolu'da çalışma arkadaşlarımız acaba ne düşünüyorlar ve nasıl
bir çözüm formülü üretebiliriz. Bunun üzerinde duruyoruz" diye konuştu.
Kağıt gazetelerin kendi tedbirlerini alarak bünyelerinde birer haber portalı kurmalarını tavsiye eden Arslan, "Hepimiz yeni döneme ilişkin belki zorlanacağız ama bizim mesleğimiz zaten zorlu bir meslek. Biz ayakta ölen insanlarız. Ömür boyunca mesleğini devam ettiren ve bu mesleğini aşkla bağlı olan insanlarız. Belki zor dönemler yaşayacağız. Ama zor dönemler fırsatları beraberinde getirebilir. Bizim bütün çabamız bu zorluğun içinden bir fırsatı çıkarabilirize dönüktür" dedi.
Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir ise, kamu ihale mevzuatı değişikliğinin yerel basına etkileri üzerinde durdu. Türkiye'de Basın İlan Kurumu'nun Anadolu basının gelir kaynağının yüzde 80'ine yakını oluşturduğunu belirten Özdemir, resmi ilanların yerel gazeteler için hayati önem taşıdığını kaydetti. Özdemir, "Küçük şehirlerde ticari ilan çok zayıf, insanlar reklama verdikleri parayı çöpe atmış gibi görüyorlar. Dolayısı ile resmi ilanlar bizim için hayati derecede önem taşımaktadır.
Sektörümüze baktığımızda 10 bin civarında insan bu işten ekmek yemektedir. Bu sektörün desteklenmesi lazım. Ama dünyada ve Avrupa ülkelerinde resmi ilan verilerek gazetelerin ayakta tutulması gibi örnek yok. Bu Türkiye şartlarından ama dünyada da başka destekler veriliyor. Vergi, SSK indirimi vs destekler veriliyor. Alt yapısı hazırlanmadan resmi ilanların azaltılması ya da kaldırılması şuandaki bin 500 yerel gazetenin en az yüzde 60'nın yok olması demektir. Arkasında matbaa desteği olarak çıkmayan
gazete ayakta duramaz. Bizim istediğimiz gazete sahipleri ve Anadolu'da siyaset yapan, sivil toplum örgütünde görevli olan herkesin bu sahip çıkması lazım. Biz illa da bize resmi ilan aktarsın çabasında değiliz. Fakat bu kaldırılacaksa alt yapısı çok iyi oluşturulması lazım" diye konuştu.
Öz eleştiri yapıldığında resmi ilandan pay almak için mantar gibi çoğalan gazetelerin yasal olarak bir düzenlemeye sokulmasını istediklerini ifade eden Özdemir, konuşmasına şöyle devam etti:
"Mantar çoğalır gibi gazete sayısını çoğaltmamamız lazım. Bunun önlemini devletin kanunla alması lazım. Başka türlü bunun önüne geçilemez. Bir birine kızıyor gazete çıkartıyor, iki ortak kavga ediyor gazete çıkartıyor. Bunların önüne geçilmeli."