Halkkart aralıktan itibaren devrede, paralı biniş sona eriyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, şehirdeki toplum taşıma araçlarına konulan Halkkart sisteminin tamamen devreye girmesiyle aralık

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, şehirdeki toplum taşıma araçlarına konulan Halkkart sisteminin tamamen devreye girmesiyle aralık ayından itibaren paralı binişlerin sona ereceğini söyledi. Akaydın, sistemin vaadedilen tarihten çok sonra devreye girmesi sebebiyle A-Kent adlı firmaya 190 bin lira ceza kestiklerini belirtti.

Mustafa Akaydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin, Başkan Danışmanı Bülent Yıldırım ve Hukuk Danışmanı İlker Gedik ile birlikte basın açıklaması yaptı. Halkkart sisteminin çalışmaya başladığını belirten gelecek aydan itibaren hem paralı binişlerin sona bulacağını hem de aktarma sisteminin devreye gireceğini açıkladı. Akaydın, sistemi uymayan şoförlere ise bayramdan sonra cezai işlem uygulanmaya başlanacağını belirtti. Akaydın, "Yılbaşına kadar tüm toplu taşıma araçlarında aktarma sistemini devreye alacağız. Mobil biletin ve sistemin yaygın olarak kullanılması için vatandaşları teşvik edeceğiz." dedi.

KARTI OLMAYAN 20 KURUŞ FAZLA ÖDEYECEK

Kartı olmayanların toplu taşıma araçlarına 20 kuruş fazla ödemek zorunda kalacaklarını kaydeden Akaydın, "Vatandaşları kartlı binişe özendirmek için ücretleri farklı kılacağız. Tam olarak belli değil ama 20 kuruş gibi bir meblağ daha fazla ödeyecekler." ifadesini kullandı. Halkkart'ın raylı sistemdeki altyapı eksikliklerinden dolayı geç başlatıldığını belirten Akaydın, "Çağrı merkezinin yeri ve işleyişi hususunda karar alınması zaman almıştır. Kartların tipleri değiştirilmiştir. Bu yüzden sistem geç başlamıştır." diye konuştu.

A-KENT'E 190 BİN TL CEZA KESİLDİ

Kendilerinden kaynaklı sorunların yanı sıra yüklenici firma kaynaklı problemler sebebiyle gecikmeler yaşandığına işaret eden Akaydın, bu nedenle A-Kent firmasına 190 bin dolar gecikme cezası uygulandığını söyledi. Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Akaydın, "Şoförler başıboş hareket ediyor, bir saatten sonra bazı bölgelere girmiyor" denmesi üzerine, "Artık bu sistem bitecek. Biz şoförlerin nerede olduğunu, hangi hızla ilerlediklerini, araçta kaç kişinin olduğunu görebiliyoruz. Bu sistem devreye 3 ay önce girdi ama kesin kabulü beklemek zorundaydık. Bayramdan sonra cezalar kesilmeye başlanacak. Kimse işi erkenden bırakıp gidemeyecek." şeklinde konuştu.

ŞOFÖR BEDAVA TAŞIYACAK

Validatörlerin sık sık arızalandığının, şoförlerin vatandaşlardan para talep ettiğinin hatırlatılması üzerine Mustafa Akaydın şunları söyledi: "Nedense bu validatörler devamlı minibüs ve otobüslerde arızalanıyor. Ama belediye otobüslerinde ve raylı sistemde çok nadir arızalanıyor. Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nın kontrolleri sıklaştıkça arızaların sayısı azalıyor. Şartname gereği şoförün 30 dakika içinde firmaya haber vermesi ve firmanın gelip yapması lazım. Şoför bildirmezse, 'Yolcuyu bedava taşı' diyeceğim ona. Bundan sonra da kontroller sıklaştırılacak." dedi.

Bazen günde 5 validatörün kırıldığını anlatan Akaydın, bununla ilgili, "Şaşılacak şey" ifadesini kullandı.

Mustafa Akaydın'ın verdiği bilgiler ışığında rakamlarla Halk Kart: Bugüne kadar 148 bin 500 kart dağıtıldı. 155 dolum noktası oluşturuldu. 13 noktada 27 banko ile kart dağıtımı yapıldı. 845 toplu taşıma aracı sisteme dahil edildi