Hahambaşı İsak Haleva Çorlu'da Bulunan Yahudi Mezarlığı'nı Ziyaret Etti

Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Çorlu`da bulunan Yahudi Mezarlığını ziyaret etti. Mezar taşlarını tek tek okuyan Hahambaşı Haleva, mezarlığın 200 yıllık geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Çorlu`da Çerkezköy yolu üzeri Hıdırağa Mahallesinde bulunan Yahudi Mezarlığını Çorlu Belediyesi yetkilileri ile birlikte ziyaret eden Haleva, "Benim kanaatim burada yatanların hepsi şimdi cennette. Bizim için dua ediyorlar. Bu mezarlık muhafaza edilmeli. Bu da ortadan kaybolursa tarih kaybolur kitaplarda kalır" dedi.
Haleva, herkesin zamanı gelince öleceğini hatırlatarak, "Ama bu mezarlık Türkiye'miz için bir kanıttır. Burada şimdi yaşayan Yahudi yok, bu kadar büyük ve geniş bir alanda mezar olduğuna göre demek oluyor ki burada çok büyük bir Yahudi cemaati vardı. Sinagogu, havrası vardı, ondan sonra camiye verildi. Bu bir kanıttır. Bütün bunlar ortadan kalkarsa bu kanıt da ortadan kalkar. Çünkü maalesef nerede boş yer varsa gecekondu konuyor, sonra da meşrulaşıyor. Aynı şekilde burası muhafaza altına alınırsa bütün
Çorlu`nun eski Atalarına yapabildikleri en büyük hizmetlerden biridir" diye konuştu.